Közélet

Júliustól végrehajtási tilalom az irányítási jogokra

Júliustól végrehajtási tilalom az irányítási jogokra

2014. június 1., vasárnap
Júliustól végrehajtási tilalom az irányítási jogokra

A versenytörvény július elsején hatályba lépő módosításai közül a fúziókontroll területén kiemelkedik a végrehajtási tilalom bevezetése, amely nem akadályozza a szerződés megkötését, de az irányítási jogok (többek között a szavazati jogok, vezető tisztségviselők kijelölésére vagy megválasztására vonatkozó jogosultságok) az engedély megszerzéséig nem gyakorolhatók - közölte a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie ügyvédi iroda az MTI-vel.

A közlemény kiemeli, hogy a végrehajtási tilalom alól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felmentést adhat, amennyiben - kérelemre - a Versenytanács engedélyezi az irányítási jogok engedély előtti gyakorlását. Ez elsősorban a befektetés értékének megőrzése érdekében válhat szükségessé. Az irányítási jogoknak az engedély megszerzése előtti gyakorlását a GVH feltételhez kötheti és akár kötelezettséget is előírhat. Ha a felek a végrehajtási tilalomba - vagy az irányításkorlátozó előírásba - ütköző módon gyakorolják az irányítási jogokat, akkor az ezen alapuló eljárásuk semmis is lehet. A károkért pedig az irányítási jogot jogellenesen gyakorló vállalkozás felel. Ráadásul, a GVH meglehetősen magas bírságot szabhat ki a végrehajtási tilalom megsértése miatt. Júliusig még - a hatályos fúziókontroll szabályok szerint - az összefonódásokat a felek saját kockázatukra végrehajthatják. A módosítás azonban - a Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda szakértői szerint - mégsem fog különösebb változást okozni a gyakorlatban. A versenyjogi aggályokat felvető, vagy más országokban is engedélyköteles tranzakciókat ugyanis a felek eddig sem hajtották végre az engedély előtt, a kockázatok csökkentése miatt. Az elmúlt években a GVH fúziókontroll-eljárás - az egyszerűsített eljárásban elbírálható összefonódások esetében - jelentősen lerövidült. Ráadásul az eljárás gyorsítása érdekében a módosítás a jelenleginél rövidebb, 30 napos határidőt határoz meg az egyszerűsített eljárás lezárására. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb, egyszerű megítélésű ügyben nem jelent majd érzékelhető hosszabbodást az engedély bevárása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.