Közélet

Járja be a Móra-múzeum fáraókiállítását a SZEGEDma.hu-val! + FOTÓK

Járja be a Móra-múzeum fáraókiállítását a SZEGEDma.hu-val! + FOTÓK

2014. június 20., péntek
Járja be a Móra-múzeum fáraókiállítását a SZEGEDma.hu-val! + FOTÓK
muzeumok_ejszakaja_megnyito01_gs

Itt és most járja be a szegedi múzeumok nagyszabású fáraótárlat egyik szobáját, a Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyét. Nálunk már a szombati múzeumok éjszakája előtt beleshet a zárt ajtók mögé.

Az utolsó remekművek is bekerültek a gondosan megmunkált A fáraók Egyiptoma címet viselő kiállítás díszletei közé. A kézzel készült festményeken már az utolsó ecsetvonásokat húzzák, megérkeztek a szfinxek, valamint elkészült a templom homlokzata is. "Évekkel ezelőtt fogalmazódott meg egy ilyen kiállítás gondolata a múzeumban, kollégáimnak pedig minden elismerésem, hogy véghez tudták vinni ezt a grandiózus tárlatot" - köszöntötte pénteken

Fogas Ottó

múzeumigazgató a sajtómegnyitó résztvevőit. Az Egyiptom téma ár 13 ezer embert csábított az intézmény falai közé, akik a lehető legközelebbről szemlélhették meg a Szépművészeti Múzeumból és a bécsi múzeumból érkezett tárgyakat. Egyszerűen, tudományosan, de élvezhetően - ezek a fáraó-tárlat kulcsszavai.

Naglaa Naguib

, az egyiptomi nagykövetség hivatali ügyvivője is megköszönte a szegedi muzeológusok munkáját, valamint köszöntötte mindazokat, akik maholnap a tárlat megtekintésével érdeklődésüket fejezik ki Egyiptom iránt. Ajándékul Maat, az igazság, az egyensúly, a rend, a halandóság és a jóság istennőjének szobormását hozta el a napfény városába.

Liptay Éva

, a Szépművészeti Múzeum egyiptomi tárlatának vezetője pedig az egyiptomi hitvilág, a teremtés rejtelmeibe kalauzolta el a vendégeket.

muzeumok_ejszakaja_megnyito12_gs

A múzeumok éjszakáján három kiállítótér várja az érdeklődőket: a Móra-múzeum főépületében a vallással, a fáraókkal és a mindennapi élet mélységeibe nyerhetnek betekintést a látogatók, míg a Kass Galériában az egyiptomi halotti kultusz és temetkezés rejtelmei elevenednek meg a kíváncsi szemek előtt, a Fekete ház pedig a mumifikálás, balzsamozás és gyógyítás szakmaiságát szemléltei. Ne feledjék, az egyéjszakás kaland

élő és plüss fekete cicussal ingyenes

, a többiek a helyszínen 700 és 1400 forintért válthatnak gyermek, illetve családi jegyet. A tikettel mindhárom kiállítótérbe biztosított a belépés.

Felidéztük a várva várt kiállítás legfontosabb mozzanatait!

III. Amenhotep és Tije őrzi a Móra-múzeum kincseit + FOTÓK, VIDEÓ

Készülnek a szoborkolosszusok a Móra-múzeum tárlatához + FOTÓK

Túlvilági és történelmi utazás – egyiptomi sírkamrák titka tárult fel a Kass Galériában + FOTÓK

Kétezer éves szarkofág érkezett Szegedre + FOTÓK

Ezúttal Egyiptom múmiái költöznek Szegedre + FOTÓK

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.