Kultúra

Harangozó Gyula: Sokkal többet értem el a gyerekkori álmomnál

Harangozó Gyula: Sokkal többet értem el a gyerekkori álmomnál

2014. június 12., csütörtök
Harangozó Gyula: Sokkal többet értem el a gyerekkori álmomnál
Harangozó Gyula

Alig egy hónap és a Zorba, a görög táncprodukció megnyitja az idei Szegedi Szabadtéri Játékokat. Harangozó Gyula rendezése világszínvonalú produkciót ígér. A művészeti igazgatóval a pályájáról is beszélgettünk.

- Hogy haladnak a Zorba, a görög próbái? Mit lehet tudni a készülő előadásról?

- A Szeged Táncegyüttessel pár hete elkezdtem a próbákat, a Győri Balett pedig egy hét múlva áll neki próbálni. A két együttes, illetve az igazi fesztiválprodukciónak nevezhető előadásban részt vevő további szereplők – a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a hatalmas statisztéria, az énekkar, Szolnoki Apollónia operaénekes – először június 29-én találkoznak Szegeden. Ők próbálhatják ki először a Szabadtéri megújult, különleges helyszínét. Mindenki izgatottan várja ezt a pillanatot, és úgy tűnik, a jegyvásárlók is, hisz hatalmas az érdeklődés a nyitóprodukció iránt. Megháláljuk ezt a szeretetet, hiszen az említett közreműködőkön kívül lenyűgöző, 3D-s látvány fogadja majd a nézőket. A zene, a látvány, a tánc, a történet együtt igazán maradandó élményt nyújt majd nekik.

- Balettművészként kezdte a pályát, most kulturális menedzser. Visszavonulása után sem szakadt el a színpadtól. Mik voltak ennek legfontosabb állomásai?

- Voltam nemzetközi balettmenedzser, alapítója és művészeti vezetője a Duna Balett nemzetközi együttműködésnek, művészeti igazgatója a Világsztárok az Operában című nemzetközi balettgáláknak a Magyar Nemzeti Balettet igazgatója, a bécsi Staatsoper és a Volksoper balettegyütteseinek és a Staatsoper balettiskolájának az igazgatója. 2013-tól pedig a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója vagyok.

- Mindig is balettművész szeretett volna lenni?

- Igen. Az Operaházban nőttem fel. Édesapám a hazai táncművészet egyik legjelesebb művésze, a Magyar Nemzeti Balett mai formájának a megalapítója volt. Úgy felvételiztem a balettintézetbe, hogy nem is tudott róla. Amikor felvettek, nem örült neki, de elfogadta a döntésemet. Kétségei ellenére elintézte, hogy 1974 augusztusában előtáncolhassak a Moszkvai Nagyszínház balettakadémiáján. Felvettek és 1976-ban kitűnőre diplomáztam. Sajnos apám ezt nem érhette meg.

- Visszatekintve pályafutására, mindent elért, amit akart?

- Voltam a Magyar Állami Operaház magántáncosa, majd a Bécsi Staatsoper első szólótáncosa, a müncheni Bajor Állami Operaház állandó vendégszólistája. Aranyérmet nyertem az 1977-es Tokiói Nemzetközi Balettversenyen, ahol 42 nemzet művészei versenyeztek. Meghívtak a new york-i Metropolitan-be, a milanói Scalaba, Tokióba, Londonba, Párizsba. Sokkal többet értem el, mint a gyerekkori álmomat, hogy egyszer a Magyar Állami Operaház szólótáncosa legyek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.