Közélet

Életet mentett a makói iskolás + FOTÓK

Életet mentett a makói iskolás + FOTÓK

2014. június 3., kedd
Életet mentett a makói iskolás + FOTÓK
1623193_847259108621932_7875177763064314908_n

Iskolába tartott aznap reggel Moravszki Bence, aki séta közben vette észre, hogy egy férfi a földön fekszik. Meg sem fordult a fejében, hogy ne rohanjon oda azonnali segítséget nyújtani. Ezzel az ösztönös döntésével Bence pár napja egy 54 éves férfi életét mentette meg.

A makói diák jelenleg a Juhász Gyula Református Szakközépiskola és Gimnázium rendészeti osztályában tanul. Rendszeresen vesz részt katasztrófavédelmi, honvédelmi illetve elsősegélynyújtó versenyeken. Emellett a Vöröskereszt önkénteseként is rendszeresen indul ifjúsági versenyeken, felkészítéseken. Ennek is köszönhető a felkészültsége, melyhez lélekjelenlétére is bátorságára is szükség volt azon a reggelen. Amikor megláttam a földön fekvő férfit, gondolkodás nélkül odarohantam – kezdi a történetét

Bence

. A járókelők egyike addigra már megkezdte a férfi ellátását, de rögtön láttam, hogy szakszerűtlenül. Ebben a pillanatban vettem át az irányítást. Megmértem a férfi pulzusát, ami a kezeim között állt le 4 mp után – meséli Bence még mindig a történek hatása alatt. Bence azonnal megkezdte a férfi szakszerű újraélesztését. Gumikesztyűt húzott – hihetetlen felkészültségét mutatja, hogy bevallása szerint mindig van nála egy pár -, és a légutak szabaddá tétele után megkezdte a szívmasszázst. A szerencse is közrejátszott abban, hogy a férfi a lehető leghamarabb kórházba került. Véletlenül épp arra járt egy betegszállító, akik észrevették az esetet és rögtön átvették az újraélesztést. Később megérkeztek a mentős szakemberek is, aki stabilizálták a férfi állapotát. 7 óra 46 perckor értem be a suliba – folytatja az aznap reggeli eseményeket Bence. Leültem a tanteremben, mint máskor. Akkor még nem tudatosult bennem mit is tettem. A második óránk matematika volt, ott tört ki rajtam a feszültség. Akkor már remegtem, nem tudtam odafigyelni az órán sem. Akkor még nem értettem meg, mit is jelent megmenteni egy ember életét. De nem is ez a fontos – az a fontos, hogy ott, akkor segíthettem – mondja meghatódva a makói fiú. Bence másnap meglátogatta az 54 éves férfit, akivel beszélni is tudott pár szót. Zokogott, és közben csak ennyit mondott: köszönöm, köszönöm! - mondja Bence. Akkor, ott fogtam fel igazán, hogy mit is tettem. A 17 éves makói középiskolás elmondta, hogy nem csak neki köszönhető az, hogy a férfi életben marad. Egy egész csapat segítette, mindenki kellett ahhoz, hogy megmentsék az életét. Bence elmondta: a versenyen is vannak feladatok, ahol az I. hely a tét; ebben a helyzetben nem a helyezés, hanem egy ember élete múlt rajta. Bence a jövőben is életeket szeretne menteni. Határozott elképzelései vannak leendő munkájával kapcsolatban: tűzoltó szeretne lenni. Tudatosan készül erre a pályára. Érettségi után azonnal be szeretne lépni a katasztrófavédelem valamelyik tűzoltó egységébe. Ott akarok lenni, ahol segíteni tudok – mondja Bence határozottan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.