Közélet

Egyéjszakás egyiptomi macskakalanddal vár a Móra-múzeum

Egyéjszakás egyiptomi macskakalanddal vár a Móra-múzeum

2014. június 18., szerda
Egyéjszakás egyiptomi macskakalanddal vár a Móra-múzeum
SZS20140618_muzeumok_ejszakaja_sajtotajekoztato_005

Belépő egy fekete macska fejében, mumifikált fáraók és Pataki Ferenc egyiptomi halotti szertartása - sok érdekességgel kecsegtet a múzeum a szombati extra hosszú éjszakán.

A fekete macska ezúttal nem balszerencsét, hanem múzeumi belépőt jelent. Aki fekete cicájával, esetleg kedvenc fekete plüss macsekjával érkezik, egy este erejéig ingyen látogathatja a Móra-múzeum fáraótárlatait. Az egyiptomi macskakultusz apropóján macska-találkozót tartanak Szegeden, ezért a megfelelő eszközökkel felszeret cicusok (macskahordozó, vagy cicapóráz) is belépési engedélyt kapnak az intézmény falai közé. A Móra-múzeum 18 órától várja mindazokat, akiket csillapíthatatlan tudásszomjuk éjjeli kalandra hív. A Móra-Hyde park interaktív felolvasóestet tartogat: bárki elhozhatja kedvenc Móra-idézetét, hogy azután színpadra állva elszavalhassa (igény szerint kiabálhassa) azt a nagyvilágnak. A múzeum előtti téren 20 órától a Szegedi Divatiskola növendékei mutatják be a Kleopátra ihlette ruhadarabokat, majd 21 órától Istennők táncát láthatjuk a Caliana Táncegyüttestől. Mikor már leszállt az éj, akkor kerítenek sort az idei év nagy attrakciójára:

Pataki Ferenc

színművész - aki már negyedik alkalommal visszatérő vendége a szegedi múzeum eseményeinek -

Poroszlay Kristóffal

és

Szívós Lászlóval

közösen egy, a Mérlegen az élet című rövid darabbal készülnek. Az előadás két részből fog állni, első körben egy herceg ravatalozásáról, majd a misztikus túlvilágról láthatunk jeleneteket - ismertette a színművész, aki egyébkét rendezője is a 25 perces előadásnak. Külön érdekes, hogy a múzeum előtti szökőkút adja a másvilág helyszínét: izgalmas vízi koreográfiára készülhetnek az érdeklődők. A Kass Galériában az Egyiptomi sírkamra, a Fekete házban pedig az Egyiptomi múmia-kiállítással készültek, ezeken a helyszíneken idegenvezetést is igényelhetnek a látogatók. Viszont a Móra-múzeum várva-várt A fáraók Egyiptoma külön ismeretterjesztő körút nélkül áll a múzeumok éjszakája elé, így igyekeznek megakadályozni a fennakadásokat. A jegyek elővételben már most elérhetőek: péntekig a gyerekjegy 600, a családos pedig 1200 forintért lesz elérhető, míg szombaton ugyanezek a jegyek 700 és 1400 forintért válthatóak meg.

Szatmári Csilla

, a Móra Ferenc Múzeum művelődésszervezője nem felejtette el megemlíteni azt sem, idén a REÖK, a Somogyi-könyvtár, a Belvárosi Mozi, a szegedi törvényszék, az évről évre visszatérő Füvészkert, a dóm és az agóra is csatlakozik a bemutatók sorához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.