Közélet

Egészségcseppek: a koraszülöttek szemvizsgálatáról + VIDEÓ

Egészségcseppek: a koraszülöttek szemvizsgálatáról + VIDEÓ

2014. június 2., hétfő
Egészségcseppek: a koraszülöttek szemvizsgálatáról + VIDEÓ
stefania_klinika_logo

Az első szemvizsgálatról, a gyermekkor szembetegségeinek rizikóiról, valamint a koraszülöttek szürkehályogképződésre való hajlamosságáról Hári Kovács Andrással, a Stefánia Klinika gyermekszemész specialistájával beszélgettünk.

Az első szemvizsgálatot egyéves korban javasolják, majd a másodikat három év körül, s egy újabb rutinellenőrzést az iskola megkezdése előtt. Viszont ha a szülő olyasmit észlel, mint a kancsalítás féléves kor után, vagy a tartós szemgyulladás, esetleg a fényérzékenység - utóbbi kettő akár zöldhályogra is utalhat -, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni - javasolja a szakember. Még a legbátrabb felnőttek sem szeretnek orvoshoz járni, hát még a gyerekek! Szülőként abban lehetünk az orvos segítségére, ha megpróbáljuk megnyugtatni a csemetét, s játékossá tesszük számára a vizsgálatot. Azt Hári Kovács András is elismeri, vannak olyan helyzetek, amikor már nem szabad erőltetni a megszeppent gyermek kivizsgálását. Ilyenkor - a probléma súlyosságától függően - várhatnak néhány napot, esetleg hetet, majd visszatérnek a szakrendelésre. A szürkehályog kezelésére újdonságként úgynevezett mikroincíziós eljárást alkalmaznak, vagyis olyan pici seben keresztül operálnak, ami nem okoz fénytörési hibát, ráadásul be sem kell vele feküdni. Nem csak a szürkeséget képesek vele megszüntetni, hanem a maximális jó látásra tudnak törekedni. Az iskolás korú vak gyerekek betegségének első tényezője a koraszülöttségből származó retinabetegség. Minél korábban és minél kisebb súllyal születik a kicsi (32 hétnél korábban, és/vagy 1500 grammnál kisebb súllyal), annál fontosabb, hogy szakorvos lássa. Ez nagyrészt már a klinika falai között megtörténik, ha a szemfenékvizsgálat során bajt észlelnek, azonnal lézerkezelést javasolnak.

További részletekért tekintse meg a Telin Tv videóját és látogasson el a Stefánia Klinika weboldalára

és

Facebook-oldalukra

. http://www.youtube.com/watch?v=sM5l8lJNXFA

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.