Közélet

Drogot csempésztek italába a borfesztiválon - majdnem belehalt a lány

Drogot csempésztek italába a borfesztiválon - majdnem belehalt a lány

2014. június 12., csütörtök
Drogot csempésztek italába a borfesztiválon - majdnem belehalt a lány
borfesztival_elso_nap22_gs

A szegedi borfesztiválon lett rosszul, majd a Lechner téren találták meg azt a fiatal lányt, akinek valószínűleg a Gina néven futó randidrogból csempésztek az italába. Történetét szerkesztőségünknek is elmesélte, hogy felhívja a figyelmet: sosem lehetünk elég óvatosak!

Kis híján tragikus véget ért a májusi szegedi borfesztivál egy fiatal lány számára, aki a borzalmakat kiheverve először portálunknak mesélte el a történteket. Anita (aki neve elhallgatását kérte, cikkünkben kereszteltük át így) barátaival, egykori középiskolás osztálytársai társaságában látogatott le a Széchenyi térre, hogy borozzanak, beszélgessenek. Mivel hatalmas tömeg volt a borfesztiválon, asztalukhoz ismeretlen emberek is csatlakoztak, akik szóba elegyedtek velük, az egyikük még egy italt is hozott neki. Ekkor történhetett a baj. "Nem tudom biztosan megállapítani, hogy ő csempészett valamit a borba, vagy valaki más tette bele, de nem sokkal utána rosszul lettem. Nagyon furcsán éreztem magam, és az este további része teljesen összemosódott, nem emlékszem semmire" - mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére Anita. A kábult lány elkeveredett a tömegben asztaltársaságától, nagyjából fél tíztől minden kiesett neki. Több mint hatszáz méterrel odébb, a Lechner téren találtak rá, már ájultan, magatehetetlenül. "Két telefon is volt nálam, amit folyamatosan csörgettek. Talán ennek a hangjára figyeltek fel rám negyed 11 környékén" - mesélte. Mindent, ami ezután történt, már az orvosok mesélték el neki: a szülei a belgyógyászati klinikára szállították, ahol infúzióra, és - mivel ritkán szedte a levegőt - lélegeztetőgépre kellett kapcsolni. Alapos kivizsgáláson esett át, lefuttatták az összes létező drogtesztet rajta, mind negatív lett, a vérében található alkohol pedig nagyjából 4-5 deci bor elfogyasztását mutatta ki, amely semmiképp sem okozhatta volna az eszméletvesztést. Másnap már jobban lett, saját lábán hagyhatta el a klinikát, a történteket azonban azóta sem tudja felidézni.

Néhány csepp is halálos lehet a randidrogból

Az orvosok szerint nagy valószínűséggel a GHB (gamma-hidroxibutirátnak, a köznyelvben Gina) nevű anyag váltotta ki nála ezt a hatást - a színtelen, szagtalan és íztelen vegyület már kis adagban is eszméletvesztést okoz, négy-öt csepp elég egy felnőtt ember elkábításához, alkohollal keverve pedig lelassítja a légzést is. Túladagolása életveszélyes, sajnos nem egy fiatal halála köthető az anyaghoz Magyarországon. Emellett nehezen kimutatható a fogyasztása, hiszen nagyon könnyen kiürül a szervezetből. "Alakulhatott volna sokkal rosszabbul is ez a történet, az orvos szerint szerencsére nem történt nemi erőszak. Az asztalnál jól szituált fiatalok, egyetemisták ültek, egyikről sem gondoltam volna, hogy képes lenne ilyesmire" - mondta el Anita, aki hangsúlyozza: bár a legtöbb ember csak a saját hibájából tanul, érdemes az ő esetéből is levonni a tanulságokat. Idegen embertől nem fogadhatunk el italt, poharunkat pedig egy pillanatra sem szabad ellenőrizetlenül hagyni, érezzük magunkat akármekkora biztonságban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.