Közélet

Drámai szerelmek és döntések - Bereményi Géza és Grecsó Krisztián a Somogyiban + FOTÓK

Drámai szerelmek és döntések - Bereményi Géza és Grecsó Krisztián a Somogyiban + FOTÓK

2014. június 15., vasárnap
Drámai szerelmek és döntések - Bereményi Géza és Grecsó Krisztián a Somogyiban + FOTÓK
IMG_9817

A 85. Ünnepi Könyvhét kezdőnapján a kortárs magyar irodalom kiemelkedő íróegyéniségei képviseltették magukat az országos és vidéki megnyitó központi helyszínén, Szegeden. A könyvek és az olvasás iránt érdeklődők a Somogyi-könyvtárban többek között Bereményi Gézával és Grecsó Krisztiánnal találkozhattak.

„Gondolj, gondolj, gondolj! Egy regény megszületésének első éve mindig Micimackó világmegváltó töprengéseihez hasonlítható, hiszen meg kell találni azt az őrületet, amely beférkőzik az agyadba, nem hagy nyugodni és nem is akármilyen tétje van a megoldás megtalálásának.” Az idei

ünnepi könyvhétre

Grecsó Krisztián

a Megyek utánad című regényével készült, amely az egyéni lélek fejlődésére koncentrál, így a szerelmek, a karcolások, a megcsalások, valamint az örömök és azok átélésén keresztül próbálja bemutatni, hogyan érnek össze a szálak, amelyek végérvényesen meghatározzák az életünket. Grecsó Krisztián művének tanulsága szerint úgy válhatunk emberré, ha szeretünk, és viszont szeretnek bennünket. „Mindig tollal vagy ceruzával írok. Ha figyelmen kívül tudom hagyni, hogy a papír végére értem, betűim határozottak és folytonosak, akkor jó úton járok, ha viszont bizonytalanul és apró betűkbe formázom gondolataimat, akkor tudom, hogy még sok a teendőm az adott művel. Ha tiszták a betűim, akkor tiszta a stílusom is.”

Bereményi Géza

Vadnai Bébi című műve egy furcsa szerelem történetét meséli el, amely a valóságból merítette mondanivalóját. Nem tudatosan leszünk szerelemesek, a sors kiszámíthatatlansága bárkit az utunkba sodorhat és csupán egyetlen pillantás is végzetes lehet. A szerelem témája mellett a fiatalkori döntések és azok következményei is központi szerepet játszanak mindkét műben. Bereményi Gézát az egyes cselekedeteink mögött megbúvó motivációk érdeklik, míg Grecsó Krisztián a választásaink következményeire fókuszál, ám mindketten úgy vélik, hogy csak később válik érthetővé, mit és miért tettünk a múltban. Két író. Két kortárs regény. Különböző szemléletek és írói megoldások. Ha azonban a ceruza mozgásba lendül, Micimackó pedig elmélkedni kezd, akkor óhatatlanul is örök témákat feldolgozó művek születhetnek. Ez teszi színessé a magyar irodalmi életet, s ezáltal válik a felejthetetlenné a 85. Ünnepi Könyvhét.

Hegedűs Réka és Tóth Edit

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.