Közélet

Csepreghy Nándor: a kormány támogatja a fiatal vállalkozókat

Csepreghy Nándor: a kormány támogatja a fiatal vállalkozókat

2014. június 20., péntek
Csepreghy Nándor: a kormány támogatja a fiatal vállalkozókat

A kormány támogatja a fiatal vállalkozókat az európai uniós források felhasználása során is - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár pénteken a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) Vállalkozz itthon! programja keretében az üzleti terveket jóváhagyó tanúsítványok ünnepélyes kiosztását megelőző sajtótájékoztatón, Budapesten.

A 2007-2013-as időszakban a fejlesztési források odaítélésekor a vállalkozások pénzügyi múltja komoly hangsúlyt kapott, ebben változás lesz a 2014-2020-as ciklusban - ismertette, hozzátéve, hogy ezáltal a start-up cégek itthon is könnyebben jutnak majd forráshoz, illetve a feltételeknek megfelelő vállalkozások 1 millió euró határig normatív alapon kaphatnak támogatást, ami 50 százalékos intenzitást jelent, ezzel 2 millió euró értékű beruházás valósulhat meg. A FIVOSZ és konzorciumi partnerei, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) és a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ), a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) 1,3 milliárd forint európai uniós forrásból a Társadalmi Megújulás Operatív Programban (TÁMOP) valósítja meg a Vállalkozz Itthon! programot, amelynek első részében négy régióban 2155-en kaptak ingyenes képzést, közülük 1382-en jutottak el jóváhagyott üzleti terv elkészítéséig, amellyel jogosultságot szereztek arra, hogy projektjükhöz 3-6 millió forint támogatásra pályázzanak.

Csepreghy Nándor

felhívta a figyelmet arra, hogy 2014-2020 között az innováció területe is jelentős támogatást kap uniós forrásból, és ebben a fiatal innovatív vállalkozásoknak is adódik lehetőség.

Kovács Patrik

, a FIVOSZ elnöke, akit nemrégiben választottak meg az európai fiatal vállalkozók szervezete vezetőjének elmondta, hogy az ifjúsági vállalkozások a vállalkozásfejlesztésben belül globális szinten is egyre fontosabbak. Nemzetközi felmérés szerint a fiatalok 73 százaléka úgy látja, a forráshiány jelent akadályt a vállalkozás indításában, 60 százaléka szerint megfelelő tudásra és támogatásra lenne szüksége, 50 százaléka pedig állami szerepvállalást is fontosnak tart.

Vadász György

, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) elnöke kiemelte, hogy a fiatal vállalkozások indításához kedvezően alakul a makrogazdasági környezet, 2013-ban megindult a gazdasági növekedés, 2014 első negyedévében 3,5 százalékos volt a bővülés, és a tendencia folytatódik. Az Európai Unióval folytatott eredményes egyeztetés alapján a gazdaságfejlesztésre 2014-2020 között a források 60 százalékát lehet felhasználni, a kkv-k fejlesztésére 16 százalék jut majd, a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja is segítséget jelent majd a fiatal vállalkozóknak - mondta. Hozzátette: az Európai Unió is felismerte a fiatal vállalkozások fontosságát, ezért erre a célra külön keretet biztosít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.