Közélet

Botka László is ellenzi Tisza István szobrának felállítását Budapesten

Botka László is ellenzi Tisza István szobrának felállítását Budapesten

2014. június 8., vasárnap
Botka László is ellenzi Tisza István szobrának felállítását Budapesten

Az MSZP ellenzi Tisza István szobrának felállítását a Kossuth Lajos téren, mert a párt szerint a politikus sem saját korában, sem később nem fejezte ki a nemzet egységét, és ezen életének tragikus vége sem változtat.

Botka László

, az MSZP országos választmányának elnöke,

Tóbiás József

, a párt frakciójának megbízott vezetője és

Hiller István

, az Országgyűlés alelnöke által az MTI-hez vasárnap eljuttatott közlemény szerint nem egy műalkotásról van szó, hanem valós politikai vitáról, érdemi nézetkülönbségről, amelyet "káros és felesleges" lenne elhallgatni. Azt írták: Tisza István "nem szerette a magyar progressziót", és a magyar progresszió sem szerette őt, és ez egy évszázad után sem változott. Az ellenzéki párt jobban szerette volna, ha

Tisza István

helyett

Deák Ferenc

szobrát helyezték volna el a Kossuth Lajos téren, mert az ő személye és tevékenysége "megkérdőjelezhetetlenül jobban" fejezi ki az összetartozást - áll a közleményben. Közölték, hogy az MSZP a felsoroltak alapján nem vesz részt a hétfői szoboravató ünnepségen. Tisza István egykori miniszterelnök újjáépített szobrát hétfőn avatják fel a Kossuth téren, ahol beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. Tisza István 1903 és 1905 között, majd 1913-tól-1917-ig volt Magyarország miniszterelnöke. 1918. október 31-én merénylet áldozata lett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.