Közélet

A város pénzén építkezett egy szegedi képviselő? + FOTÓK

A város pénzén építkezett egy szegedi képviselő? + FOTÓK

2014. június 27., péntek
A város pénzén építkezett egy szegedi képviselő? + FOTÓK

A Szeviép károsultak jogi képviselője szerint Botka László hazudott Szeviép-ügyben, egy szocialista képviselő pedig saját házát építette a város pénzén.

Legutóbb, május 7-én Szabó Bálint, a Szeviép-károsultakat képviselő

ügyvédnek sikerült egy petíciót átadnia Botka Lászlónak a közgyűlés előtt

, melyben többek között arra kérte a polgármestert, hogy hozza nyilvánosságra, hogy milyen tárgyalások és milyen formában folytak a csődbement cég tulajdonosai és a város között, kaptak-e képviselők pénzbeli vagy természetbeli juttatást a Szeviéptől? Botka akkor átvette a levelet Szabótól, és azt mondta, hogy a céggel a város semmilyen szerződéses viszonyban nem állt 2002-2010 között. Szabó a városháza előtt bizonyította be, hogy Szeged első ember nem mondott igazat, majd az újabb dokumentumokat egy söprűt kíséreltében próbálta meg átadni a közgyűlés előtt, de most nem járt sikerrel. A polgármester irodája előtt a biztonságiak állták útját, majd mikor Botka László a díszterembe indult a közgyűlésre, nagy lendülettel kerülte ki az ügyvédet, mondva neki, hogy hagyja dolgozni. Szabó nem adta fel, a karzatra ment és a díszterembe szórta le azokat a kinyomtatott cikkeket, ahol Botka László látható a Szeviép Zrt. egykori vezetőivel, hol egy alapkőletételen, hol egy szerződés megkötésekor. A söprűt végül az önkormányzati hivatal ügyfélszolgálatán adhatta le.

Szabó: Botka László hazudott Szeviép-ügyben

„Botka László hazudott, mikor azt mondta, hogy a város nem állt szerződéses viszonyban a céggel. Több közös kép, újságcikk is készült az egykori Szeviép-vezérekről és Botka Lászlóról, melyeken közösen szerepelnek. Ez önmagában nem bizonyítana semmit, viszont találtam több olyan szerződést, amelynek az egyik résztvevője a Szeviép Zrt. a másik pedig az önkormányzat volt, az egyik kontraktust Botka László személyesen látta el kézjegyével” – mondta el a városháza előtt a sajtónak Szabó Bálint, aki meg is mutatta a kinyomtatott újságcikkeket, szerződéseket. Utóbbira példa egy a város tulajdonában álló Ligetfürdő Kft. és a Szeviép Zrt.-vel mint a fürdő építésében részt vevő konzorciumi taggal kötött megállapodás. De az ügyvéd bemutatott egy másik szerződést is, ahol maga Szeged Megyei Jogú Város a szerződő fél, az 1-es villamosvonal egyik szakaszának építésére bruttó 6 milliárd forintért bízta meg az A-SZ-E konzorciumot, melynek három tagjából az egyik a Szeviép Zrt.. Ez egyébként most is leölthető

a város honlapjáról „vállalkozási szerződés” címszó alatt

. Szabó ezen kívül még két kontratktust mutatott be, ahol valamilyen formában szintén szerződéses viszonyban állt a cég a várossal, vagy annak cégével. „Botka László nemcsak sumákol, hanem hazudik. Álságos, hogy miután tőlem átvette az előző közgyűlés előtt a petíciót, majd azt mondta, hogy nem állt szerződésben a város a Szeviéppel, közben ugyan ezen a napon egy olyan előterjesztést jegyzett a szegedi villamosprojekt kötbére kapcsán, ahol ő maga írja le előzményként, hogy Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata közbeszerzési eljárás lefolytatását követően vállalkozozási szerződést kötött a Szeviép Zrt.-vel, az A-Híd Zrt.-vel és az Euróaszfalt Kft.-vel” – emelte ki Szabó. Szerinte vagy azért nem mond igazat Botka, mert valakit védeni akar, vagy azért, mert Szeviép-ügy szálai egészen a polgármesterig vezetnek.

szeviep

Az 1-es villamos felújításából épült egy szocialista képviselő háza?

„Egymástól függetlenül három alvállalkozó is elmondta nekem, hogy többüket kérték arra, hogy az önkormányzati beruházáshoz szállított anyagok egy részét magánberuházásokhoz szállítsák. Két Szeviép-vezér és egy képviselő is kapott ebből a juttatásból. Botka Lászlónak le kell mondania polgármesterségéről. Ezt a söprűt azért hoztam neki, mert magánszemélyként megteheti, hogy a szőnyeg alá söpri a Szeviép-ügyet és az abból fakadó problémákat, de polgármesterként nem teheti meg, hogy hazugságokat állítson, és ne az igazság felderítéséért, hanem annak elfedéséért dolgozzon” – hangsúlyozta az ügyvéd, aki sajtóérdeklődésre annyit mondott el, hogy a csődbűntett miatt gyanúsított két egykori Szeviép-vezér mellett egy most is regnáló szegedi szocialista önkormányzati képviselő építette házát a város pénzén. „Ezért felmerül a költségvetési csalás és adott esetben a hivatali hatalommal való visszaélés bűntette is” – így Szabó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.