Közélet

A szegedi országzászlónál is megemlékeztek Trianonról + FOTÓK

A szegedi országzászlónál is megemlékeztek Trianonról + FOTÓK

2014. június 4., szerda
A szegedi országzászlónál is megemlékeztek Trianonról + FOTÓK
megemlekezes01_gs

Főhajtás az Árpád téri országzászlónál - trianoni emléknap a nemzeti összetartozás ünnepe lett, még 500 ezren kaphatnak állampolgárságot.

Negyedik alkalommal emlékeznek meg ma, június 4-én a trianoni békeszerződés aláírásához kötődően a nemzeti összetartozás napjáról. Szegeden a Fidesz, illetve a KDNP helyi vezetői,

Gyimesi László

és

Haág Zalán

a Fidesz helyi alelnökének,

Göblyös Dávidnak

a társaságában helyeztek el koszorút az országzászló emlékműnél az Árpád téren. "Egzisztenciákat, családokat szakított ketté a trianoni békediktátum, 2010-től vált ismét valósággá az, hogy a határokon átívelve, de mégis újra egyesüljön az elszakított magyarság a Kárpát-medencében a kettős állampolgárság könnyített megadásáról szóló törvény segítségével. Ezért most ne csak emlékezzünk, hanem ünnepeljük is a nemzeti összetartozás napját" - mondta el a SZEGEDma.hu-nak Gyimesi László. "A Trianon utáni talpra állásban nagy Szerepe volt Szegednek, hogy befogadta a kolozsvári egyetemet és a menekülteket. Ebben főszerep jutott

Horthy Miklósnak

- aki Szegedről indította el politikai pályáját - épp úgy, ahogy Szeged két országgyűlés képviselőjének,

Teleki Pálnak

és

Klebelsberg Kunonak

, utóbbi az iskolaépítések mellett visszacsábította városunkban

Szent-Györgyi Albertet

. Az emléknap kapcsán beszélnünk kell arról is, hogy már 500 ezer magyar kapott ismét állampolgárságot a határainkon túl, és ez a ciklus végére elérheti az egymilliót. Az EP-választások sikereként pedig arról kell említést tennünk, hogy Kárpátaljáról, Vajdaságból, Felvidékről és Erdélyből is jutottak be képviselők Brüsszelbe, többen a Fidesz-KDNP listájáról" - emelte ki Haág Zalán.

Közel 3,2 millió magyar rekedt a határainkon túl

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává. Az erről szóló törvényben az Országgyűlés rögzítette, hogy kötelességének tekinti arra inteni a jelenlegi és a jövendő nemzedékeket, hogy a trianoni békeszerződés okozta nemzeti tragédiára mindörökké emlékezve, a más nemzeteknek okozott sérelmeket is számon tartva, s ezekből okulva, az elmúlt kilencven esztendő küzdelmeiben az összefogás példáiból, a nemzeti megújulás eredményeiből erőt merítve, a nemzeti összetartozás erősítésén munkálkodjanak. A trianoni békeszerződés kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. A magyar állam elvesztette területének mintegy kétharmadát, iparának 38, nemzeti jövedelmének 67 százalékát. A szerződés az etnikai állapotokat, az 1910-es népszámlálási adatokat sem vette figyelembe, így mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra, fele összefüggő tömbben a határok mentén. A dokumentum a kisebbségek jogaira vonatkozóan is tartalmazott előírásokat: ezek szerint az ország lakosait egyenlő jogok illetik meg nemzetiségi, faji, vallási hovatartozásuktól függetlenül, a törvény előtt egyenlő bánásmódban kell részesíteni őket, és biztosítani kell kulturális, vallási életük zavartalanságát. A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a szerződést. Az 1921. december 14-16-i népszavazás nyomán Sopron és környéke az ország része maradt, északon pedig Somoskő és környéke (kivéve a somoskőújfalui várat) 1923-ban lett újra Magyarország része.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.