Közélet

A nemzet egységére emlékeznek június 4-én Hódmezővásárhelyen

A nemzet egységére emlékeznek június 4-én Hódmezővásárhelyen

2014. június 3., kedd
A nemzet egységére emlékeznek június 4-én Hódmezővásárhelyen

Koszorúzással emlékeznek június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján Hódmezővásárhelyen a Kossuth téren a trianoni békediktátumra. A fél 10-kor kezdődő megemlékezésen Dr. Kószó Péter alpolgármester mond beszédet a Trianon-emlékfánál. Az Emlékpontban a Határtalanul programban résztvevő iskolások számolnak be határon túli élményeikről diáktársaiknak, valamint a "magyar fájdalom" verseiről tartanak irodalomórát.

A magyar országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának napját a Nemzeti Összetartozás Napjává. Az Országgyűlés kinyilvánította, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. Hódmezővásárhely városa már évekkel korábban határozatban rögzítette elkötelezettségét az egységes nemzet iránt: a gyászos emlékű 2004. december 5-i népszavazást követően a város közgyűlése egyhangú szavazással döntött, hogy – kérelemre – minden határon kívül élő magyar megkaphatja a város tiszteletbeli polgára címet. A magyar állampolgárság felvételének lehetőségéig mintegy 25 ezren csatlakoztak e nemzetegyesítő kezdeményezéshez. A Nemzeti Összetartozás Napja hódmezővásárhelyi programjainak keretében

Kószó Péter

, a dél-alföldi város alpolgármestere mond emlékező beszédet június 4-én, délelőtt fél 10-kor a Kossuth téren; a koszorúzási ünnepségen

Nagy Ágnes

, a Németh László gimnázium diákja szaval verset. Az Emlékpontban 10 órától a Határtalanul programban részt vevő iskolák diákjai előadásokon mutatják be találkozásaikat határon túli nemzet- és diáktársaikkal, majd a közgyűjtemény előadótermében Simon Ferenc, a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanára Trianon magyar irodalomra és költészetre gyakorolt hatásáról tart rendhagyó tanórát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.