Közélet

1,5 millió kértérítésre ítélték Szabó Bálintot őszödi nyilatkozatai miatt

1,5 millió kértérítésre ítélték Szabó Bálintot őszödi nyilatkozatai miatt

2014. június 30., hétfő
1,5 millió kértérítésre ítélték Szabó Bálintot őszödi nyilatkozatai miatt
szabo_balint_per05_gs

A Szegedi Törvényszék első fokon ítélt meg kártérítést Szili Katalinnak, mert nagy nyilvánosság előtt rágalmazta meg őt Szabó Bálint Őszöddel kapcsolatban.

Nyilvános bocsánatkérést, illetve 2,5 millió forint nem vagyoni kártérítést követelt

Szili Katalin Szabó Bálinttól

, mert a volt DK-s politikus az őszödi beszéd kiszivárogtatóinak egyikeként utalt rá. Szili Katalin azért indított személyiségi jogi pert Szabó Bálint ellen, mert az összefüggésbe hozta az őszödi beszéd kiszivárogtatásának ügyével. Az MSZP egykori elnökhelyettese, aki jelenleg a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt elnökeként politizál koholmánynak nevezte Szabó Bálint állításait. A Szegedi Törvényszék ítéletet hozott a harmadik tárgyalási napon, hétfőn, ahol

Szekeres Imrét

, az MSZP politikusát, egykori miniszterét is meghallgatták tanúként. Az ítélet szerint Szabónak 1 millió 500 ezer forintot kell fizetni annak késedelmi kamataival együtt, és közzé kell tenni az ítéletet közleményként a Heti Válaszban, az M1 Este című műsorában és az ATV-n. Az ítélet nem jogerős. Szabó fellebbez.

Politikai vitái voltak Gyurcsánnyal, de nem ártana az MSZP-nek

„Minden alapot nélkülöz, valószínűtlen, mákonyos történet, a rosszindulatnak nincs határa” - kezdte tanúvallomását Szekeres Imre, majd úgy folytatta, hogy soha nem ismerte, soha nem találkozott

Rózsa Floresszel

, sem egyedül, sem másokkal. Szerinte

Bayer Zsolt

ismerőse volt, aki nekrológot írt a Magyar Hírlapban a halála után. „Mint honvédelmi miniszter védett személy voltam, rögzítették a mozgásom. Elmondtam, hogy ki lehet kérni a kormányőrségtől a tartózkodási helyemet, abból kiderülhet, hogy abban az időben épp hol jártam. Ezt a mai napig nem kérték ki. Nem vettem részt az őszödi frakcióülésen, Budapesten voltam, a beszédet nem hallottam, a sajtóból ismertem meg azt.

Gyurcsánnyal

komoly politikai vitáim voltak, de mindent megtettem a választásokon a győzelemért, sem ehhez a hangfelvételhez, sem máshoz nem volt közöm. Gyurcsány kabinetfőnöke és pártigazgatója őrizte a hangfelvételt. 1990 óta az MSZP alapítójaként dolgoztam, és kikérem magamnak, ha azzal vádol bárki, hogy a párt ellen vétettem volna, még akkor is, ha köztem és Gyurcsány között politikai nézeteltérések voltak” - mondta vallomásában Szekeres Imre. A Heti Válasz cikkével kapcsolatban kérdezte Szabó Bálint ügyvédje,

Bárándy György

, hogy miért sértő az az állítás, hogy ismer valakit, még akkor is ha nem igaz. „Azért, mert olyat sejtet, ami a hírnevemnek árt, áruló és hitszegő minőségben tüntet fel” - érkezett a válasz. Arra a tovább citált kérdésre, hogy miért sérelmes az, ha ott voltak egy lakáson és egy hangfelvételt hallgattak, azt felelte Szekeres, hogy azért, mert olyan tevékenységben tünteti fel, ami árt az MSZP-nek.

Rózsa Floresszel

vélt kapcsolata pedig azért sértő, mert ellentmondásos személyiség. Szekeres azt is elmondta egy másik kérdést követően, hogy nem ismerte a titkosszolgálati jelentést, ami az őszödi beszéddel kapcsolatban készült, azt csak azt követően ismerte meg, mikor a belügyminisztérium nyilvánosságra hozta. Vita folyt arról is a tárgyaláson, hogy milyen minőségben és miért volt sértő Szabó Heti Válaszban tett nyilatkozata. Szabó Bálint elmondta azt is, hogy szerinte nem volt hatása ennek az ügynek Szili Katalin politikai megítélésére, Szili párjának választási szerepléséhez állításainak szerinte semmi köze nincs. A cikkből nem származott kára. Úgy véli, azért szerepeltek gyengén, mert az ő formációját is a kamupártok közé sorolta a közvélemény. „Az én nyilatkozatom és a Heti Válasz cikke előtt is szóba került, hogy neki köze lehet az őszödi beszéd kiszivárogtatásához” - állította Szabó.

szabo_balint_per07_gs

Szabó feljelentést tesz hamis tanúzás miatt

A bíróság első fokú ítéletében 1,5 millió forint kártérítésre és az ítéletnek a sajtóban való közzétételére utasította a felperest. A bíró indoklásában elmondta, hogy bár először nem nevezte meg Szilit a Heti Válaszban Szabó, de későbbi nyilatkozatokban már nevesítve volt családnévvel együtt. Innentől egyértelműen tényállításról van szó, nem véleményről, melyben azt állította Szabó Bálint, hogy Szili Katalinnak az őszödi beszéd kiszivárogtatásához köze volt. Ezt a történetet bizonyítani kellett volna a felperesnek. A megnevezett személyek tagadták, hogy ott lettek volna. Lakatos Péter bíró elmondta azt is, hogy bár korábban utalást tett sajtótájékoztatókon egyéb bizonyítékokról Szabó Bálint, de azokat nem csatolta, mutatta be a bíróságon. Árulással, hitszegéssel vádolta az alperest, és ez valótlannak bizonyult. Az ítéletet követően Szabó a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a fellebbezés mellett feljelentést is tesz ismeretlen tettes ellen hamis tanúzás miatt. Arra a kérdésre, hogy eddig miért nem állt elő az általa már többször említett hangfelvételekkel - amin elmondása szerint többek között Szili, Baja és Szekeres Rózsa Floresszel történő megbeszélése hallható -, azt felelte, hogy nem tisztázott még számára, hogy a nyilvánosságra hozásával bűncselekményt követne-e el vagy sem. A másodfokú tárgyaláson Szabó azt ígérte, hogy be fogja mutatni a felvételeket.

Büntetőfeljelentést is tettek a dühös politikusok Szabó ellen

Az ügy első tárgyalási napján

Szabó Bálint úgy nyilatkozott: ez az ügy sokkal inkább politikai, mint jogi jellegű. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a felperes csak fél évvel az általa nehezményezett nyilatkozat után szánta el magát a perre. A múlt héten egy személyes találkozáskor arra kérte Szilit, hogy személyes részvétellel segítse az ügy lezárását, sajnálja, hogy ennek nem tett eleget – tette hozzá. A felperest képviselő ügyvéd szerint Szili Katalin jó hírét sértette Szabó Bálint tavaly május 23-án a Heti Válasznak adott interjúja, melyben három keresztnevet – Katalin, Imre és Ferenc – említett az őszödi beszéd kiszivárogtatóiként. Idézte továbbá az M1 Este című műsorának élő adását, melyben a volt DK-s politikus egyértelműen megemlítette Szili Katalin nevét, utalva ezzel érintettségére.

A második tárgyalási napon idén májusban

Szabó Bálint arról beszélt, hogy Szili Katalint látta Rózsa-Flores lakásán, erre Szili ingerülten úgy reagált, hogy Szabó hazudik és büntetőfeljelentést is tesz ellene. Szili megismételte: nem ismerte Rózsa-Florest, és soha nem is találkozott vele. Baja Ferenc is ugyan ezt vallotta és hasonló hevességgel, hangját többször felemelve beszélt Szabó felé. Mindketten úgy gondolják: Szabó Bálintnak politikai céljai vannak az üggyel, és kiderült: Baja is feljelentette Szabó Bálintot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.