Közélet

Vasárnapra véget érhet Yvette ámokfutása

Vasárnapra véget érhet Yvette ámokfutása

2014. május 16., péntek
Vasárnapra véget érhet Yvette ámokfutása
felhoszakadas_eso_zivatar_02_gs

Szombaton és vasárnap még kialakulhat zápor, zivatar, de nagy területen jelentős csapadékra már nem kell számítani. A fokozatosan gyengülő ciklon vasárnapra elhagyja térségünket - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében másodfokú, Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a nap folyamán várható jelentős mennyiségű csapadék miatt. Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna és Pest megyében, valamint a fővárosban felhőszakadás miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken rövid idő alatt hullhat 25-30 millimétert is meghaladó csapadékmennyiség. A viharos erősségű szél miatt péntekre Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Mindemellett a Balatonnál és a Velencei tónál is másodfokú viharjelzés érvényes, mivel magas és hosszú hullámok várhatók. Csónak és vitorlás nem közlekedhet. A meteorológiai szolgálat közleményében azt írta: térségünk időjárását az elmúlt napokban meghatározó ciklon pénteken még több helyen okoz esőt, záport, északon, északkeleten és az ország középső tájain zivatart. A Dunántúlon pénteken összességében 20-30 milliméter, az Alpokalján és a Bakonyban 30-40 milliméter csapadék várható. Egy-egy zivatarhoz lokálisan felhőszakadás (20-30 milliméternél több csapadék) és átmenetileg viharos (60-70 kilométer/órás) széllökés társulhat. Emellett a Dunántúl nyugati és középső részén a viharos (akár 85 kilométer/órás) szél péntek este fokozatosan mérséklődik, szombaton már csak erős (45-60 kilométer/órás) széllökésekre lehet számítani a Dunántúl északnyugati részén. A Balatonnál a nyugati medencében továbbra is gyakran előfordulnak viharos széllökések, és eleinte még a keleti meg a középső medencében is előfordulnak viharos (60-70 kilométer/órás) széllökések, de a délután második felében a keleti medencében már jellemzően csak élénk, esetleg erős széllökések lehetnek. Késő délutántól a középső medencében nagyobbrészt erős széllökések várhatók. Péntek éjszaka mindenütt mérséklődik a légmozgás. Szombaton a Dunántúl északnyugati térségét leszámítva több helyen lehetnek zivatarok, amelyeket lokálisan felhőszakadás, átmenetileg viharos széllökés, illetve egy-egy helyen kisebb méretű jég is kísérhet - írta a meteorológiai szolgálat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.