Közélet

Varga: az országnak nemcsak termelési, hanem innovációs központtá is kell válnia

Varga: az országnak nemcsak termelési, hanem innovációs központtá is kell válnia

2014. május 20., kedd
Varga: az országnak nemcsak termelési, hanem innovációs központtá is kell válnia

Magyarországnak nemcsak Közép-Kelet-Európa termelési, hanem innovációs központjává is kell válnia, ehhez a kormány minden támogatást megad - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten, a Magyar Innovációs Szövetség közgyűlésén.

A miniszter kiemelte: Magyarország rendelkezik azokkal a kapacitásokkal és lehetőségekkel, hogy az innováció területén is központi szerepe legyen. Szerinte ehhez a gazdaságpolitika oldaláról két dologra van szükség: fenn kell tartani a stabilitást a gazdasági teljesítményben és élénkíteni kell a megindult gazdasági növekedést. A kormány célja, hogy a 2018-ig tartó kormányzati ciklus végéig 20, az évtized végéig pedig legalább 30 világszínvonalú innovációs központ működjön Magyarországon - mondta Varga Mihály. Kifejtette, a gazdasági növekedés és a vállalkozások versenyképességének javítása nem képzelhető el az innováció és a kutatás-fejlesztés (K+F) támogatása nélkül, ezért a következő időszakban a kormány ösztönözi szeretné, hogy a termeléshez magasabb hozzáadott értéket előállító tevékenységek kapcsolódjanak. Hozzátette, bár még nem állt fel az új kormány, s a kabinet programjának elkészítése a miniszterektől függ majd, az innováció területén már körvonalazódnak az irányok. Elmondta, az utóbbi években életbe léptetett vállalati adókedvezményeket megtartják, és "ha a költségvetési mozgástér erre lehetőséget ad", akkor tovább mérséklik a terheket. Ezenkívül szeretnék folytatni az adminisztratív terhek csökkentését célzó programokat, tovább gyorsítani a cégbejegyzést, valamint a finanszírozási lehetőségeken is szeretnének javítani.

Varga Mihály

elmondta: bíznak benne, hogy az élénkülő gazdaság a kereskedelmi banki szektorban is segíti a hitelezés bővülését, de a kormány olyan szabálymódosításokra is készül, amelyek ezt ösztönzik. A nemzetgazdasági miniszter szerint egy olyan iparstratégiát kell kidolgozni, ami a járműiparnak való kitettséget csökkenti, ezért ki kell választani néhány területet, és a forrásokat erre kell összpontosítani. Példaként említette az elektronikai ipart, a logisztikát, az egészségipart és a turizmust, valamint a védelmi- és élelmiszeripart. Varga Mihály kiemelte az elektromobilitás támogatásának fontosságát, és emlékeztetett arra, hogy a kormány a Jedlik Ányos program keretében szeretné ösztönözni az elektromos eszközök fejlesztését és használatát, elsősorban a közlekedésben. A nemzetgazdasági miniszter szólt arról is, hogy a kormány struktúraváltásra készül az innováció területén, és ebben a következő hónapokban szerepe lesz egy olyan tanácsnak, amely a fejlesztéseket ernyőszervezetként fogja össze. Míg a 2007-2013 közötti európai uniós fejlesztési időszakban az unós források mindössze 16 százalékát fordították közvetlenül gazdaságfejlesztésre, a 2014-2020-asban már 60 százalékát, több mint 4000 milliárd forintot. Az elsődleges irány a kis- és közepes vállalkozások fejlesztése, a kutatás-fejlesztési és munkaerő-piaci programok támogatása lesz - közölte. Elmondta, hogy 2014-2020 között összesen 700 milliárd forint fejlesztési forrás áll majd rendelkezésre a K+F-re, s a pénz elosztásánál figyelembe kell venni a versenyképességi szempontokat. Cél az is, hogy összehangolják az egyetemi, akadémiai és vállalati kutatásokat, s 2020-ig 40 százalékkal növeljék a kutatói létszámot. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a gazdasági eredményekhez nem elég a tudás, az ötlet és a szorgalom: ennél több kell, a találmányban, ötletben meglévő tudást hasznosítani is kell. Kitért arra is, hogy 2008-2014 között a magyar gazdaságpolitikának a válságkezelésre kellett koncentrálnia, mára azonban eredményes volt a gazdasági szerkezetváltás, és a magyar gazdaság kezdi visszanyerni vitalitását. Emlékeztetett arra, hogy a bruttó hazai termék az idei első negyedévben 3,5 százalékkal nőtt, amivel Magyarország Románia és Lengyelország után a harmadik legjobb eredmény érte el az uniós tagállamok között. A kormánynak fontos partnere az innovációs szövetség, a kabinet a jövőben is nyitott arra, hogy a következő éveket meghatározó prioritásokat az ágazati érdekképviseletekkel, szövetségekkel egyeztesse - emelte ki Varga Mihály.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.