Közélet

Továbbra is árvízvédelmi készültségben vannak a magyar katonák Boszniában

Továbbra is árvízvédelmi készültségben vannak a magyar katonák Boszniában

2014. május 31., szombat
Továbbra is árvízvédelmi készültségben vannak a magyar katonák Boszniában

Továbbra is készenlétben vannak az árvíz sújtotta Bosznia-Hercegovinában állomásozó magyar katonák - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton az MTI-vel.

Közleményük szerint az EUFOR kontingens Többnemzetiségű Zászlóalj magyar katonáinak feladatai az árhullám levonulása után sem csökkennek Bosznia-Hercegovinában, hiszen a helyreállítási munkák valójában csak most kezdődtek el. A katonák újabb szállítási feladatokat is kaptak: a szarajevói Butmir táborból Orasje városába honvédségi gépjárművel szállítottak egy áramfejlesztőt. Az EUFOR magyar lövészszázada Dobojba, Samacba, Bijeljinába, valamint Brckoba összesen 8 tonna élelmiszert szállított el. Az árvíz sújtotta településeken hiány van ivóvízből, élelmiszerből, valamint különféle gyógyszerekből és gyógyhatású készítményekből is. Ezért a magyar kontingens több forrásból ajánlott fel higiénés termékeket, ásványvizet, az ország észak-keleti részében fekvő Tuzlába, valamint Brckoba pedig gyógyszereket szállítottak - fejtették ki. A Magyar Honvédség 2004 óta vesz részt az Európai Unió EUFOR ALTHEA műveletében. Jelenleg mintegy 160 magyar katona szolgál az EU Bosznia-hercegovinai műveletében. A misszió törzsfőnöki posztját már évek óta magyar tábornok tölti be - olvasható a HM közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.