Közélet

Tovább csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

Tovább csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

2014. május 14., szerda
Tovább csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

A növényi termékek 14,7, az élő állatok és állati termékek 1,0 százalékkal voltak olcsóbbak, így a mezőgazdasági termelői árak márciusban 10,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A mezőgazdasági termelői árak éves összevetésű csökkenése a tavalyi év második felétől tart. Márciusban a gabonafélék termelői ára 20,2, az ipari növényeké 18,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a zöldségek, a gyümölcsök és a burgonya ára viszont rendre 2,7, 1,8, illetve 5,2 százalékkal emelkedett. Az élő állatok és állati termékek körében a vágósertés és -marha felvásárlási ára 3,5, illetve 5,1 százalékkal csökkent, a tej ára viszont 16,3 százalékkal emelkedett. Az első negyedévben átlagosan 11,6 százalékkal voltak olcsóbbak a mezőgazdasági termékek, a növényfélék ára 17,1, az élő állatok és állati termékek ára viszont csak 0,3 százalékkal csökkent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.