Közélet

Szeged-szerte lassította a sok eső a fűnyírást a közterületeken

Szeged-szerte lassította a sok eső a fűnyírást a közterületeken

2014. május 14., szerda
Szeged-szerte lassította a sok eső a fűnyírást a közterületeken
funyiras0_gs

Hosszú évek óta a legkorábban kezdték a fűnyírást Szeged 2,8 millió négyzetmétert kitevő közterületein, de a csapadékos idő folyamatosan hátráltatta a munkálatokat.

Általában egy hónap elegendő ahhoz, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. dolgozói lenyírják a füvet az általuk kezelt területeken, de ahogy

Gergely Éva

közterület-fenntartási vezető elmondta, az idei csapadékos időjárás hátráltatta a munkálatokat. Volt olyan hét hogy csak két napot lehetett dolgozni. „Aki jártas a területen vagy figyeli a mezőgazdasági munkákat, jól tudja, hogy az mennyire időjárásfüggő. Nemcsak esőzésekkor lehetetlen dolgozni, hanem addig, míg fel nem szikkad a talaj vagy a fű valamennyire” – magyarázta. A felázott talajra nem lehet nagyobb munkagépekkel rámenni, és ha vizes a fű, akkor ugyancsak nem tudnak dolgozni, mert a fű felrakódik a gépek alkatrészeire, ami meghibásodást okoz. Gergely Éva hozzátette, egy tucat fűgyűjtős traktorral, további két nagy traktorral, 25 tolós fűnyíróval és 50 motoros fűkaszával végzik a munkálatokat városszerte, amibe alvállalkozók is besegítenek, például Makkosházán, a Csáki és a Vértói út között, Szőregen, továbbá a Holt-Marosnál és a körtöltésen. A közterület-fenntartási vezető tájékoztatása szerint az idei első kaszálást befejezték május elejére. A korai meleg tavasz és csapadékos időjárás miatt a szokásosnál hamarabb kezdték a munkálatokat, általában májusban kell először füvet nyírni a közterületeken, ezzel szemben már a második kört kezdik a gépekkel. Először a legfrekventáltabb területeken nyírják a füvet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai, ugyanis az önkormányzat kataszter szerint kell haladniuk, amely a frekventáltabb városrészekre gyakoribb kezelést ír elő mind a gondozott 2 800 000 négyzetméterre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.