Közélet

Sárga szalag a pórázon: mit jelent?

Sárga szalag a pórázon: mit jelent?

2014. május 26., hétfő
Sárga szalag a pórázon: mit jelent?
SZS20140419_kutyafuttaban_045

A felelős állattartó tudja, a gondolkodó ember pedig érti és tiszteletben is tartja a jelzést. A tudatos állatkezelésre szeretné felhívni a figyelmet a Yellow Dog Project nemzetközi kezdeményezés, amelyhez már az Orpheus állatvédői is csatlakoztak, hogy Magyarországon is hírül vigyék a sárga szalagos kezdeményezés miértjét.

"Tavasszal elkezdődik a tüzelési időszak, ilyenkor a kutyák harapósabbak, ingerlékenyebbek, akár támadhatnak is. Van, hogy az utcán egyszerű gyerekjátékból is kutyaharapás, marás lesz. A felelős gazda és a tudatos állatkezelő, akinek nincs saját állata is tudja és figyel a jelzésre" - hívta fel portálunk és olvasóink figyelmét

Seres Zoltán

elnök. A pórázra kötött sárga szalag elsősorban a környezetnek szól, vagyis az ilyen éket viselő kutyusokat nem szabad azonnal lerohanni, teret kell nekik adni, s a gazditól engedélyt kérni a simogatáshoz. Szalagot több okból is köthetnek a négylábúakra, történetesen ha a félős, agresszív, rehabilitációra szorul, nevelés alatt áll, esetleg beteg, vagy nemrégiben fogadták örökbe, s éppen a beszoktatás időszaka zajlik. Ha ilyen jellel találkozunk az utcán gyermekeinket is óvatosan engedjük a közelükbe. "Az új törvények szerint a kutyákat pórázon kell sétáltatni. Szeged jó helyzetben van a kutyabarát helyek tekintetében, a körtöltés például egy olyan terület, ahol bátran elengedhetjük szaglászni őket." Az Orpheus bár üdvözli a kezdeményezést, tapasztalatik szerint még így is sokan eszközként tekintenek a csahosokra, éveken át láncra vetve tartják őket a ház körül, ezzel komoly idegkárosodást okozva. Javarészt ez felel agresszív viselkedésükért is. A módszer jól illeszkedik abba a három alapvető szabályba, amelyet minden állattartónak be kell tartania, vagyis: megfelelő tartási hely, anyagi háttér biztosítása és idő a szocializációra - figyelmeztetett Seres Zoltán. Kétféle állattartó van - folytatta az elnök - az egyik, aki odamegy mindenkihez és hagyja, hogy kutyája nyalakodjon a többiekkel, a másik pedig folyton felkapkodja nehogy érintkezzenek. Utóbbi pedig komoly probléma, hiszen a szigorú hierarchiában élő állatok szaglászás útján informálódnak egymásról. "Attól, mert valaki sárga szalagot köt a kutyájára, még nem dőlhet hátra egy baleset után sem mondván, az én kutyám ilyen és kész. Felelősséggel tartoznak a történtekért."

Bodó Brigitta

és kutyája Dominó imádnak a városban sétálni, külföldi útjaira is mindig magával viszi. A szegedi lány azt mondta, ennek ellenére még nem találkoztak a sárga szalagos módszerrel.

Görbedi Dóra

inkább a füves-fás természetbe viszi ki Borkát. Portálunknak elárulta, még egy kutya pórázán sem látta a jelzést, azonban ismeri és már más problémás kutyusok gazdijának is ajánlotta.

sarga_szalag

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.