Bulvár

Rákkeltő, veszélyes anyagot tárolt szabálytalanul a szegedi cégvezető

Rákkeltő, veszélyes anyagot tárolt szabálytalanul a szegedi cégvezető

2014. május 13., kedd
Rákkeltő, veszélyes anyagot tárolt szabálytalanul a szegedi cégvezető

Az emberi egészségre káros, súlyosan rákkeltő veszélyes hulladékok szabálytalan tárolása miatt emelt vádat egy szegedi cégvezető ellen a Szegedi Járási Ügyészség - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.

Szanka Ferenc

közölte, a vádirat szerint a férfi a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kizárólagos tulajdonában álló közhasznú cég vezetőjeként dolgozott. A vállalkozás feladata volt a klinikák működése során felhalmozódó veszélyes hulladékok gyűjtése, tárolása, megsemmisítése. Az SZTE farmakológiai intézete pincéjének felszámolása során a vádlott utasítására több mint két mázsa veszélyes hulladékot helyeztek el az egyetem égetőművében egy konténerben, amelyet az üzem 2011-es leégése után a tűzoltók az épületből kihúztak. A vádlott tudott arról, hogy a széthasadt oldalú konténert a klinikaudvar bárki által hozzáférhető részén tárolták. A részben még ép, részben már elolvadt palackokban tartott veszélyes anyagok már igen kis koncentrációban a talaj és a talajvíz szennyezésére alkalmasak, és az emberi egészségre is veszélyesek, súlyosan rákkeltőek. A konténert a cégvezető utasításai alapján addig kellett a szabad ég alatt tárolni, amíg a megsemmisítésre utasítást nem ad. A szabálytalanul tárolt veszélyes anyagok gyűjtésére, tárolására és kezelésre a cégnek nem is volt engedélye, azokat az égetőműben - a vádlott utasításai alapján - nyilvántartásba vétel nélkül helyezték el. Az engedély nélküli tevékenységre 2012 júliusában derült fény, miután a férfit leváltották a cég éléről. Az eljárás során kirendelt szakértő véleménye szerint környezetszennyezés valószínűleg nem történt. Az ügyészség a vádlottat a hulladékgazdálkodás rendjének veszélyes hulladékra elkövetett megsértésével vádolja és a férfival szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. A férfit 2009-ben hasonló jellegű cselekmény elkövetése miatt két évre próbára bocsátotta a bíróság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.