Közélet

Porondon az EU és a sajtó viszonya az SZTE-n + FOTÓK

Porondon az EU és a sajtó viszonya az SZTE-n + FOTÓK

2014. május 9., péntek
Porondon az EU és a sajtó viszonya az SZTE-n + FOTÓK
sajtonap14_gs

Hol a helye és mi a szerepe a sajtónak az Európai Unióban és a nemzetközi felsőoktatási térben? Erre a kérdésre keresték a választ a Duna-Körös-Maros-Tisza térség felsőoktatási intézményei és médiumai csütörtökön a II. SZTE Eurorégiós Sajtónapon.

"Meghatározó jelentőségű szellemi műhely" - nyilatkozott a Szegedi Tudományegyetemről

Pál József

, az egyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese utalva az intézményben zajló tudományos és közéleti sokszínűségre és az ennek terjesztéséhez platformot biztosító egyetemi médiára. A Tisza-parti intézmény csütörtökön rendezte meg második Eurorégiós Sajtónapját, hogy közelebb hozza egymáshoz a Duna-Körös-Maros-Tisza területét lefedő felsőoktatási intézmények és regionális sajtó képviselőit. A rendezvény célja most is az volt, hogy a részt vevő felek eszmét cseréljenek arról, hol a helyük és szerepük az Európai Unióban és a nemzetközi felsőoktatási térben. Szegeden az SZTE Médiacentrum látja el az intézmény hírközlését (nyomtatott sajtóban és elektronikus formában is), az érintett régióból pedig a temesvári, a szabadkai, a zentai és az újvidéki sajtó, valamint a Kecskeméti Főiskola és a Pécsi Tudományegyetem is képviseltette magát.

sajtonap07_gs

A nap első felében

Kardos Lili

, az Europe Direct Szeged projektvezetője az idei európai parlamenti választások újdonságairól, valamint az egyetemek és a sajtó tájékoztató szerepéről tartott előadást. Őt követte

Györgyné Pintér Irina

a Külügyminisztérium EU Kommunikációs Osztály Sajtó Főosztályáról, aki az európai identitásról, a magyarok unióhoz való viszonyáról szólt néhány gondolatot. Mint mondta, egy felmérés szerint a magyarok mintegy 59 százaléka érzi magát EU-polgárnak, s 37 százalékuk szerint a véleménye is számít a tagállamok között. Véleménye szerint ezek az adatok figyelemre méltóak, ha figyelembe vesszük, hogy a külföldi történésekről is javarészt a hazai médiumok hírközléséből tájékozódnak.

Csókási Eszter

, a DKMT Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség Kft. ügyvezetője az eurorégió esélyeiről, a Szeged - Szabadka vasútvonal fejlesztési terveiről beszélt, majd a három érintett ország térségi újságírói mutatták be szerkesztőségeiket, munkájukat, végezetül a Szegedi Tudományegyetem képviselői, Pál József rektorhelyettes és

Balogné Molnár Gabriella

, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője a (szegedi) felsőoktatás nemzetköziesedéséről szólt. A program zárásaként a Grand Café Mozi és Kávézóban fotókiállítás nyílt Hazánk: Európa címmel, ahová a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégióban élő egyetemisták és a térségben működő médiumok munkatársainak alkotásaiból nyílt kiállítás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.