Közélet

Osztrák - magyar idősképzés és önkéntes program valósult meg uniós támogatással

Osztrák - magyar idősképzés és önkéntes program valósult meg uniós támogatással

2014. május 16., péntek
Osztrák - magyar idősképzés és önkéntes program valósult meg uniós támogatással

A Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület (KIFE) társszervezésében és az osztrák Forum Katholischer Erwachsenenbildung in Österreich projektvezetésével egy Grundtvig 50+ időskorú önkéntes program valósul meg Magyarországon és Ausztriában.

A 2 éves csereprogram során 6-6 önkéntes, összesen 4 turnusban utazik tapasztalatgyűjtésre és cserére, hogy megismerje a felnőttképzés, idősképzés helyzetét, lehetőségeit és módszereit a hazájával szomszédos országban. Elsőként 3 magyar szenior önkéntes látogatott el három ausztriai, a témában tevékenykedő szervezethez március-április folyamán, jelenleg pedig Szegeden tartózkodik egy osztrák önkéntes hölgy és egy úr. A program felépítése szerint a vendég önkéntesek csoportosan látogatnak el 3 régióba, 3 szervezethez, így a Szegeden töltött első hét után még 1-1 hetet töltenek Szombathelyen a Martineum Felnőttképző Akadémiánál, illetve Budapesten a Faludi Ferenc Akadémiánál. A napi 4 órás önkéntes munka keretében megismerik a szervezetek működését, tevékenységét, betekintenek a folyó programokba, és információt cserélnek idősképzés, felnőttképzés témákban. A harmadik turnus során szintén osztrák önkéntesek utaznak Magyarországra ez év októberében, majd 2015 májusában magyar szeniorok látogatnak el az osztrák Linzbe, Klagenfurtba és Eisenstadtba. A jelenleg Szegeden vendégeskedő osztrákok az elmúlt napokban a KIFE és a Nagyító Alapítvány munkájával ismerkedtek, illetve városnézésen, kulturális programokon vettek részt. A holnapi nap során a Kerkai Jenő Népi Kulturális Tanodába látogatnak el, ahol a hátrányos helyzetű fiatalokat örvendeztetik meg, és tartanak számukra egy kulturális napot tánccal, zenés játékokkal, képekkel és filmekkel. Sőt, a gyerekek segítségével még hagyományos osztrák „Apfelstrudel” is készül majd a tanoda konyhájában. A szombaton délután 14 órakor kezdődő kulturális nap nyitott minden kedves érdeklődő számára, mindenkit szívesen látnak a rendezvényen, Szegeden a Gál utca 18-ban. A projektet az Európai Bizottság támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.