Közélet

Nézőpont: a Fideszé lehet a mandátumok több mint fele

Nézőpont: a Fideszé lehet a mandátumok több mint fele

2014. május 13., kedd
Nézőpont: a Fideszé lehet a mandátumok több mint fele

A Fidesz szerezheti meg a Magyarországnak járó európai parlamenti (EP-) mandátumok több mint felét a Nézőpont májusi közvélemény-kutatása szerint.

Az intézet kedden az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a részvételüket biztosra ígérő szavazók 46 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re. A Jobbik és az MSZP 15-15 százalékos, az Együtt-PM és az LMP 10-10 százalékos eredményre számíthat, a Demokratikus Koalíció (DK) pedig 4 százalékos eredménnyel nem küldhetne képviselőt az Európai Parlamentbe - sorolta a mérés eredményeit a Nézőpont. Mindezek alapján a Fidesz 11, az MSZP és a Jobbik 3-3, az Együtt-PM és az LMP 2-2 mandátumra számíthatna a 21-ből - fűzték hozzá. Az összes megkérdezett 44 százaléka nyilatkozta, hogy részt venne az EP-választáson. A községekben csak 40 százalék volt ez az arány, viszont Budapesten 50 százalék feletti. Értékelésük szerint az Együtt-PM és az LMP viszonylag magas támogatottsága annak köszönhető, hogy az EP-választási részvételi kedv elsősorban Budapesten és a nagyvárosokban erős. Ugyanakkor a DK bejutása nagyban függ a részvételi aránytól. Alacsony, 35 százalék alatti részvétel esetén várhatóan 5 százalék fölé tud kerülni Gyurcsány Ferenc pártja, mivel a tábora nem túl nagy, de annál inkább elkötelezett a párt mellett - közölte az intézet. A Nézőpont május 6-8. között végzett telefonos közvélemény-kutatást az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban. A kutatást ezer fős, nemre és korra régiónként, településtípusra és iskolai végzettségre országosan reprezentatív mintán végezték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.