Közélet

Matekérettségi: A koordinátageometria többeknek gondot okozhat

Matekérettségi: A koordinátageometria többeknek gondot okozhat

2014. május 6., kedd
Matekérettségi: A koordinátageometria többeknek gondot okozhat
erettsegi_2014_sagvari25_gs

Kedden matematikával folytatódott az érettségi. Középszinten az első részben logaritmusokkal és valószínűségszámítással, a másodikban pedig egy igazi kemény dióval, a koordinátageometriával találkozhattak a diákok.

11.00 Letették a tollat

A középszintű matek "csak" háromórás, a diákok már letették a tollat, az emeltesek viszont még egy órán keresztül dolgoznak. Holnap a függvénytáblát és a körzőt felváltja a történelematlasz. Tartsanak velünk akkor is!

10.35 Egy kis biztatás azoknak, akik utálják és már alig várják, hogy vége legyen

Danica McKellar amerikai színésznő annak ellenére írt könyvet a matematika szépségeiről, hogy egész gyermekkorában rettegett a dolgozatoktól. Érdemes szem előtt tartani véleményét: "A matematika valójában jó dolog. Itt van rögtön pár indok, hogy miért: A matek magabiztosságot épít, megakadályozza, hogy átverjenek, aztán jobban ki tudod mérni a sütihez a hozzávalókat, jobban megérted a sportban a pontokat..., kell ahhoz, hogy meg tudd tervezni a bulikat és kirándulásokat (úgy, hogy ne vigyenek anyagi csődbe), kell ahhoz, hogy ki tudd számolni, egy leértékelés valójában mennyire előnyös számodra és hogy jobban tudj kalkulálni a zsebpénzeddel. A matek tudásától jobb lesz a fellépésed, mert okosnak érzed magad, jól fizető állásokat érhetsz el a segítségével, és segít, hogy logikusabban gondolkodj". Hát, így gondolkodik erről a színésznő. A könyv egyébként bestseller.

10.00 Többeknek komoly fejtörést jelenthet a második rész

Számtani és mértani sorozat, trigonometria, kombinatorika - nem könnyű a második rész sem. Első ránézésre nem tűnnek bonyolultnak a szöveges feladatok, azonban az Eduline tanára szerint az utolsó három (választható!) feladat közül az egyik nehezen értelmezhető.

9.51 Reméljük a mi diákjaink hamarább észbe kaptak!

matek_erettsegi_01

Rendben megkezdődtek a matematika írásbelik kedd reggel országszerte a középiskolákban. A kormányhivataloktól beérkezett jelzések szerint mindenütt zavartalanul folyik a vizsga, semmilyen rendkívüli esemény nem történt - közölte a köznevelési államtitkárság az MTI-vel.

9.20 Hogyan pontoznak?

A középszintű matek első része 30, míg a szöveges-kifejtős második rész 70 pontot ér. Emelet szinten valamivel eltér a felosztás, 51 és 64 pontot lehet összeszedni. Utóbbinál a szóbeli is kötelező, ott további 35 pont szerezhető.

8.56 Elég lenne az általános iskolai tudás?

Az

eduline.hu

-nak úgy nyilatkozott az egyik szaktanár, hogy a tizenkét feladatból hármat-négyet általános iskolai tudással is meg lehet oldani - gondolt itt a százalékszámításra és a másodfokú egyenletre. Kisebb meglepetést okozhatott viszont, hogy két halmazos, két függvényes és két szöveges feladat is helyet kapott az első részben, holott az előző években ezekből csak egy-egy típusfeladatot csempésztek az érettségibe. Kellemetlen meglepetés? Idén is van gráfelmélet, pedig nem minden iskolában tanítják.

8.41 Halmazok, százalékszámítás, kamatos kamat...

Másodfokú egyenletek, logaritmusok, gráfok, síkgeometria és valószínűségszámítás - az első, rövid példákból álló rész egyelőre nem okozhat meglepetést az érettségizőknek.

8.15 Négyezren Csongrád megyében

Több mint négyezren érettségiznek ma matekból Csongrád megyében, egészen pontosan 4007-en. Csak Szegeden 2253 diák választotta a középszintű, 136 pedig az emelt szintű érettségit. A vizsgázóknak 180 perc alatt két feladatsorban kell helytállniuk: az egyszerű rövid válaszok és szöveges kérdések várnak rájuk. Emelt szinten valamivel több időt ülhetnek a tanulók a feladatok felett, 240 percet kapnak a kitöltésre. Az első feladatsoruk négy, a második pedig öt kérdést tartalmaz, utóbbiból az egyik kihagyható. Mint minden évben, a srácok idén is használhatnak függvénytáblázatot, számológépet, körzőt és vonalzót.

Az emelt szintű szóbeli vizsgákra (matematikából ilyen is van!) június 5. és 13. között, középszinten pedig 16. és 27. között számíthatnak a diákok.

Nagy port kavart tavaly az emelt

Tavaly történt, hogy az írásbeli emelt szintű matematikaérettségi nehézségére hivatkozva petíciót nyújtottak be az Oktatási Hivatal felé. Az kifogásolták, hogy a geometria, a koordinátageometria, a trigonometria témakörébe tartozó feladatok a várt 20 százalék helyett 35-40 százalékban domináltak a feladatok között, illetve azzal sem érettek egyet, hogy olyan tárgykör került az érettségibe, ami 2003 óta nem tartozik a kötelező tananyagba. Az Oktatási Hivatal megvizsgálta a tételeket, de nem találtak szabálytalanságot, így nem ismételték meg az írásbelit. A hét első napján magyar nyelv és irodalommal indítottak a diákok. A középszintű írásbelin

Márait, Bródyt, Berzsenyit és Aranyt

húzták elő a kalapból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.