Közélet

Botka László az MSZP ideiglenes vezetője - és továbbra is titkolózik terveiről (FRISSÜL)

Botka László az MSZP ideiglenes vezetője - és továbbra is titkolózik terveiről (FRISSÜL)

2014. május 31., szombat
Botka László az MSZP ideiglenes vezetője - és továbbra is titkolózik terveiről (FRISSÜL)
Veres Gábor; Botka László

Teljes, felmenő rendszerű tisztújítást végez az MSZP. Ideiglenesen Botka László állt a párt élére, de nem válaszolt egyértelműen arra az újságírói kérdésre, jelölteti-e magát elnöknek...

Népszabadság: Botka nem akar elnök lenni

18.00

Hosszú múltunk van és hosszú jövőnk is lesz, az MSZP él – mondta zárszavában Botka László, akitől sokan várják, hogy álljon a párt élére. A

Népszabadság információi szerint

úgy nyilatkozotte: érzi a rá nehezedő nyomást, a csodavárást és a felelősséget is, és igyekszik is megfelelni neki, vezető pozíciót szeretne betölteni. Szerinte azonban az MSZP jövője nem személyi, hanem strukturális kérdés. Két feladat vár most a szocialista pártra, és ez feladatmegosztást, csapatmunkát és különböző karaktereket igényel – mondta. Az új pártelnöknek rendbe kell raknia a párt szervezetét, stabilizálnia kell az MSZP helyzetét, míg tartalmi és stratégiai ügyekben fontos szerep várhat a választmányra. Kitért arra is, hogy a parlamenti ciklus két részből áll, ehhez illeszkedik a pártban a kétévenkénti tisztújítás: az első szakasz az építkezésé, a második az alternatívaállításé, és neki ez utóbbiban lehet inkább vezető szerepe. Ez pedig arra utal, hogy Botka – aki a Népszabadság információi szerint alkalmasnak tartja Tóbiás Józsefet - nem akar pártelnök lenni. A hírlap szerint Botka arról is beszélt: új szövetségi modellre van szükség a baloldalon, ha ugyanis a pártok továbbra is csak a meglévő szavazótáboron osztozkodnak, akkor négy év múlva a mostaninál is rosszabb választási eredményt fognak elérni. Szerinte az EP-választás is jelzi, hogy a DK és az Együtt nem tudott új szavazókat hozni, egyszerűen a baloldali közönség egy része megbüntette az MSZP-t.

Hétfőn Botka László vezetésével ülésezik az MSZP országos választmánya

17.15

Az MSZP országos választmánya hétfőn ül össze - adta hírül a

Népszava

. A testület tájékoztatást kér majd az önkormányzati választások előkészítéséről. Szó lesz a következő két év feladatairól, illetve a párton belüli szereposztásról. Arról, hogy a program megalkotását, a pártépítés irányítását, az új baloldali szövetségkötést a párt milyen tisztségviselőire bízzák.

Botka: versenyképes pártot kell létrehozni az "Orbán utáni világra"

11.50

Botka László közölte: a párt választmánya egyhangúlag hozta meg döntését a tisztújításról. Az átmeneti időszakra az MSZP-t - az alapszabálynak megfelelően - az ovb vezeti - közölte, megjegyezve, hogy a választási bizottságot mint választmányi elnök ő vezeti július 19-éig. Megjegyezte, hogy a választmány megerősítette a bizottság kilenc tagját is. Ismertette, hogy a választmány elfogadta a kongresszus szervezésének szabályait is, így június 1-jétől 30-áig a helyi és a megyei szervezetek újulnak meg, és megválasztják az új kongresszusi küldötteket. Másfél hét múlva indulhat az országos tisztségre pályázók helyi kampánya, nekik az alapszabálynak megfelelően össze kell gyűjteniük a tagok tíz százalékának írásbeli ajánlását - mondta. Botka László hangsúlyozta, a tisztségre pályázóknak ismertetniük kell programjukat a tagsággal. Úgy fogalmazott, azt remélik a következő másfél hónaptól, hogy dinamizálni fogja nemcsak a szocialista pártot, hanem az egész baloldali közösséget, és most már nem arról beszélnek, mi az oka a vereségnek, hanem megkezdődik az MSZP újjáépítése. Mint mondta, egy ellenzéki párt számára a választások utáni időszak mindig lehetőség és kötelezettség, hogy újraépítse magát. Az MSZP-ben az újjáépítés a szombati nappal elkezdődött - fogalmazott. Kérdésre válaszolva Botka László azt mondta, Mesterházy Attila lemondott pártelnök az ülésen megköszönte az elmúlt években kapott támogatást, és jelezte, hogy az MSZP sikeréért akar dolgozni, valamint sok sikert kívánt a következő pártvezetőségnek. Mesterházy Attila biztosította a pártot, hogy a mindenkori vezetők számíthatnak a munkájára - mondta, hozzátéve, hogy a választmány vastapssal köszönte meg a munkáját. Kérdésre válaszolva Botka László azt mondta, a vita konstruktív és a jövőről szól. Többszöri kérdésre sem válaszolt ugyanakkor arra, vállalná-e az elnökjelöltséget, közölte, hogy további kérdésekre később válaszol majd.

Botka az ideiglenes pártelnök

11.00

Az Index információi szerint a választmány megszavazta, hogy a pártvezetés operatív funkcióit az országos választási bizottság látja el a kongresszusig, ennek élére pedig meg is választotta Botka Lászlót. Így gyakorlatilag a kongresszusig Botka László az MSZP elnöke. A választmány már össze is hívta a lehető legkorábbi időpontra a tisztújító kongresszust, ami leghamarabb július 19-én lehet.

Mesterházy Attila; Botka László

Megkezdődött a szocialista párt választmányi ülése

10.50

Megkezdődött az MSZP országos választmányának ülése szombaton, Budapesten, a párt Jókai utcai székházában. A testület arról dönt, hogy kiírja-e a felmenő rendszerű tisztújítást. Az MSZP országos párttanácsának pénteki ülése után kiderült, hogy Mesterházy Attila pártelnök és több elnökségi tag lemondása után valószínűleg teljes tisztújítás lesz az MSZP-ben. A pártelnököt választó tisztújító kongresszus várhatóan július 19-én lesz. A választmányi ülésre érkező Tóbiás József frakcióvezető-helyettes arra a kérdésre, hogy vállalná-e az elnökjelöltséget, az újságíróknak azt mondta, a választmány előbb döntse el, milyen irányba, menetrenddel megy tovább; "dolgozni szeretnék, nagyon, mindenkivel". Hangsúlyozta, ez a párt nagyon sok mindent megcsinált már, amit a mai magyar közéletben egyik párt sem tett meg. Bízik az MSZP erejében, bízik abban hogy fel tud állni - tette hozzá. Ujhelyi István, az MSZP megválasztott európai parlamenti képviselője megerősítette pénteki bejelentését, hogy nem akar az MSZP elnöke lenni. Elmondta, egy olyan elnöki felkérésre igent mondott volna, amely csak erre az évre szól és leteszi az alapjait egy új szocialista pártnak. Úgy azonban - európai parlamenti elfoglaltsága miatt - nem tudja vállalni, hogy a teljes tisztújítás miatt két évre választanak elnököt. Botka László választmányi elnök és Hiller István parlamenti alelnök is jelezte, hogy csak a testület ülése után nyilatkozik. Kovács László volt pártelnök - aki korábban arról beszélt, hogy ha jelölnék, erős támogatása lenne és úgy érezné, ez segít, akkor elvállalná a tisztséget - azt mondta, nem jelentkezett be az elnöki pozícióra. Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke kijelentette: több alkalmas ember is van az elnöki posztra, és a teljes tisztújítás demonstrálja jobban, hogy új fejezetet nyitottak, a régi után legördül a függöny. Mesterházy Attila - aki motorral, bőrkabátban érkezett - nem nyilatkozott az újságíróknak.

Korábban írtuk:

Teljes, felmenő rendszerű tisztújítást ír ki az MSZP –

jelentette be

Botka László

, a párt országos választmányának elnöke pénteken, Budapesten. A megyei pártelnökökből álló országos párttanács javaslata alapján megújulnak a helyi, a megyei és az országos szervezetek is. A párt országos választmánya szombaton hozhatja meg az MSZP túlélése szempontjából kulcsfontosságú döntéseket - legfőbb kérdés, hogy ki vezeti majd a szocialistákat? Az

Index.hu

elemzésében összegyűjtötte a pártelnökségre esélyes személyeket, melyek között elsőként Botka Lászlót, Szeged polgármesterét említik. A párt választmányi elnökét kifejezetten sikeresnek ítélték a párton belül, aki hosszú ideje tartja Szegedet a pártnak, ráadásul sose égette meg magát kormányzati pozíciókban. Ambíciói azonban úgy tűnik nincsenek a vezetői székre, Botka folyamatosan kitért a rá váró feladatok elől, a választmányi elnökséget is csak úgy volt hajlandó elvállalni, ha nem kell Simon Gáborral versenyeznie - emlékeztetett az Index. A portál elemzése szerint a politikust elsősorban a szegedi polgármesterség érdekli, nagyobb kiterjedésű konglomerátummal nem szívesen foglalkozna. Botka mellett

Hiller István, Kovács László, Kunhalmi Ágnes, Szanyi Tibor, Tóbiás József, Tóth József, Ujhelyi István

neve is bekerült az Index "kalapjába", sőt azt is esélyesnek tartják, hogy a Mesterházy Attilának szavaznak még egyszer bizalmat. Frissülő cikkünkben beszámolunk a legújabb aktualitásokról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.