Kultúra

Könyvbemutató és emlékülés Bálint Sándor születésének 110. évfordulóján

Könyvbemutató és emlékülés Bálint Sándor születésének 110. évfordulóján

2014. május 6., kedd
Könyvbemutató és emlékülés Bálint Sándor születésének 110. évfordulóján

Könyvbemutatóval és konferenciával emlékeznek meg a 110 éve született néprajzkutatóról, a „legszögedibb szögediről”, Bálint Sándorról. A programok május 7-én, szerdán 14 órakor kezdődnek a Móra Ferenc Múzeum dísztermében.

A rendezvényen bemutatják Bálint Sándor „Karácsony, húsvét, pünkösd” című könyvének nemrég napvilágot látott német nyelvű kiadását, majd egy emlékkonferencia veszi kezdetét. A tanácskozáson hazai néprajzkutatók és néprajztudósok tartanak vallási vonatkozású előadásokat többek között Bálint Sándor életművével, tevékenységével kapcsolatban. Szó esik majd például a különböző imakönyvekről, Bálint Sándor szellemi örökségéről és az Élő Rózsafüzér Társulatokról is.

A program

Könyvbemutató

Bálint Sándor: Karácsony, húsvét, pünkösd című könyve német nyelvű kiadása, Lantos Miklós fényképeivel, Paksa Katalin zenei CD válogatásával. Közreműködik: Paksa Katalin, Lantos Miklós és Barna Gábor.

Emlékkonferencia

Barna Gábor: Bálint Sándor szellemi örökében – bemutatkozik az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport Gyöngyössy Orsolya: Plébánosok és laikus templomszolgák Csongrádon a 19. században. Frauhammer Krisztina: Imakönyvek Bálint Sándor gyűjteményében. Új lehetőségek a lelkiség- és mentalitástörténeti kutatásokban. Fábián Gabriella: Az Élő Rózsafüzér Társulatok székelyföldi megjelenése és elterjedése Povedák Kinga: Állandóság és átalakulás a megélt vallásosságban a keresztény zene változásainak tükrében (Szünet) Speidl Bianka: Az iszlám felívelő centruma: A Budapest mecset program-szerkezete és társadalmi bázisa Belhaj, Abdessamad: Build it and they will come: Segmentarity, Mimetic Desire and the Mosque of Budapest Glässer Norbert: Többszörös kötődések - civil vallás a magyar nyelvű izraelita sajtóban 1944 előtt

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.