Közélet

Ipari katasztrófa a Somogyi kiállítótermében

Ipari katasztrófa a Somogyi kiállítótermében

2014. május 16., péntek
Ipari katasztrófa a Somogyi kiállítótermében
IMG_9244

A Somogyi-könyvtár és az SZTE Tehetségpont együttműködése kapcsán újabb tehetség mutatkozott be Kovács Gyula András személyében, aki futurisztikus grafikáit tárta a közönség elé május 15-én. A májusi kiállítás-sorozat második tárlatát Nyéki Tamás helytörténész nyitotta meg.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző karának grafika szakirányon végzett egykori hallgatója,

Kovács Gyula András

főleg grafikával, sokszorosító grafikával, plasztikával és fotózással foglalkozik. Idén már három kiállításával is találkozhatott a közönség, valamint számos szegedi, fiatalok tehetségét elismerő díjat tudhat magáénak, így városi ösztöndíjban is részesült, valamint többek között a REÖK Plakátpályázat nyertese is volt 2011-ben. A jelenlegi Jelentés című kiállításával már-már új műfajt teremtett, hiszen az ipari katasztrófafestészet darabjai a kortárs képzőművészet egyedi stílusjegyeit viselik magukon. A bemutatott képek, ipari absztrakciók és installációk színvilágát nem a tudatosság formálta, csupán a rendelkezésre álló szűk és tág lehetőségek eredményeinek tekinthetők. A festmények a keserű múltból a pozitív jövő felé vezető utat szimbolizálják, amelyek tudatosan hármas tagolásra és ellentétekre épülnek.

IMG_9267

Elsőként a gyárak lerombolása és megsemmisülése, majd az azokat kifosztó és végül börtönbe kerülő többarcú útonállók, végül pedig a gyárak mennybemenetele fejeződik ki a kiállított művekben. Az üzemek nemcsak a munkavégzését helyszínét, hanem magát a benne zajló munkát és az azt végző közösséget is megszemélyesítik. A végleteket és ellentéteket reprezentáló tárlat egyaránt szimbolizálja a gyárakat mint az anyagiakban, presztízsben, tudásban és világlátásban való felemelkedés jelképeit és ezzel szemben a lesüllyedést, a beszűkülő lehetőségek börtönét is. „A kiállítás másik „karaktere” az útonálló, aki szintén Janus-arcú alakot testesít meg, egyrészt bűnöző, rabló, másrészt szabadságharcos, városi gerilla, betyár, streetart-os vagy stoppos”– mondta

Nyéki Tamás

. A képek egyedisége abban rejlik, hogy többféle értelmezésre ad lehetőséget, amelyet a művész a közönségre bíz, a végeredmény azonban minden esetben ugyanaz, mind a gyárak, mind az útonállók sorsa a pusztulás. Az elgondolkodtató tárlat alkotóját nemcsak a munkásságában, hanem a hitvallásában is a végletek jellemzik. Kovács Gyula András mindig több dologgal foglalkozik egyszerre, ezáltal válnak izgalmassá az alkotói folyamatok. Bármit is alkosson, bizonyos állandó motívumok újra és újra megjelennek művészetében mind technikában, mind témában, ám nyitott az új trendek felé is. A Jelentés című kiállítás május 21-ig látogatható a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében, a programsorozat Marton Ákos Soron kívül című festménytárlatával folytatódik.

Hegedűs Réka és Tóth Edit

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.