Közélet

Ifjúsági kutatás zajlik Mórahalmon

Ifjúsági kutatás zajlik Mórahalmon

2014. május 31., szombat
Ifjúsági kutatás zajlik Mórahalmon
_DSC0001

Az Ifjúsági Közösségi Kutatás és Fejlesztés elnevezésű országos TÁMOP-os program elsődleges célja, hogy a felnőttek megértsék azt, hogy hogyan működik az ifjúság, és igyekezzenek az iskolán kívüli közösségi életbe bevonni a gyerekeket. Ezen projekt során működik együtt a Bethlen Gábor Alapítvány és a Cserkész Szövetség, amely intézmények mellett partner továbbá a Helyi Mérték Alapítvány.

Öt magyarországi 10.000 fő körüli városban vizsgálják a fiatalokat, és dolgoznak velük együtt. A felmérés több részből áll. Egyik oldala a részvételi kutatás. Január óta interjúznak a vizsgálódók olyan felnőttekkel, akik az fiatalságkori életre hatással vannak, akár pedagógusként, akár az ifjúsági élet szervezőiként. Továbbá március óta rendszeresen járnak felmérést végzők találkozni fiatalokkal, főleg 8. osztályosokkal, akik a különböző ifjúsági terekről mesélnek, arról, hogy mit csinálnak szabadidejükben. Velük együtt igyekeznek a szakemberek egy közös programot szervezni nyárra. A másik része a programnak az akciókutatás, amely során nem csak megismerkednek a gyerekekkel, hanem próbálnak együtt, közös erővel gondolkozni és cselekedni, a résztvevő gyermekek ötletei alapján, és igyekeznek különböző programokat szervezni maguknak. Az eddig elkészített vizsgálatok alapján kiderült, hogy országos probléma egyrészről a gyerekek túlterheltsége, másrészről pedig a meg nem hallgatásuk. Ez azt jelenti, hogy úgy érzik a fiatalok, hogy nem szokták hagyni a felnőttek, hogy kezdeményezzenek, nem hallgatnak rájuk, és nem próbálják ki ötleteiket. Mórahalom azonban az öt település közül az egyetlen, amely jó adottságokkal rendelkezik, az egyetlen város, ahol Ifjúsági Ház található, amely hozzá tud járulni a pezsgő ifjúsági élethez. Ezt a gyermeki életet próbálják még tovább fokozni azzal, hogy arra sarkallják a gyerkőcöket, hogy ők maguk töltsék meg élettel az általuk oly annyira kedvelt Ifjúsági Házat. Ennek kapcsán május 30-án este 18 órától a Kakaó Klubban a felnőttek fogtak össze és beszélgettek arról, hogy miben tudják segíteni az ifjúságot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.