Vélemény

Időkaput nyit Szegeden a Google Street View + FOTÓK

Időkaput nyit Szegeden a Google Street View + FOTÓK

2014. május 15., csütörtök
Időkaput nyit Szegeden a Google Street View + FOTÓK
streetview_eotvos01

Frissítette szegedi fotóit a Google, a feltöltés azonban nem ment zökkenőmentesen. A Jókai utcában egy lépés után kitör a nyár, majd visszaőszül, a Klauzál teret három különböző évszakban is megtekinthetjük, míg az Aradi vértanúk terén néhány lépés után változik a közlekedési rend. Ön talált még a térképen időkapukat?

Különös anomáliára hívta fel a figyelmet a

Szegedbicaj blog

a Google térkép kapcsán. A szolgáltatás tavaly nyári és őszi fotókkal frissítette rendszerét, így már többé-kevésbé a mostani állapotoknak megfelelően barangolhatjuk be Szeged utcáit. Helyenként azonban különös időkapu nyílt annak köszönhetően, hogy nem tudták megfelelően frissíteni a fotókat. Tettünk hát egy virtuális sétát a város múltjában és jelenében, tartson velünk!

- Eltűnt a Kráter az Árpád téren

Az Árpád tér felé közelítve a térkép egyszer csak visszaugrik annak felújítás előtti idejére. A városiakat megosztó, de gyerekek között nagy sikernek örvendő Kráter helyén itt autók parkolnak, viszont állt még a köztéri digitális óra és hőmérő. Külön aranyos, hogy a program arcfelismerő funkciója a nagyáruház felirata mellett lévő napocska személyiségi jogait is tiszteletben tartja.

streetview_arpad01

Egy lépést hátrálva a tér visszaváltozik a ma megismert formájára.

streetview_arpad02

- Négy helyett kétkerekűek az Eötvös utcában

Innen balra fordulva az azóta felújított Eötvös utcát is megtekinthetjük régi formájában. Az út szélét ilyenkor még gépjárművek szegélyezik...

streetview_eotvos01

...viszont a programban egy lépést megtéve már a felújított utcán lyukadunk ki, melynek kerékpártámaszai mellett tucatjával pihennek a drótszamarak.

streetview_eotvos02

- Megnyílik, majd eltűnik a JATE Klub terasza

Sokat változott a rektori hivatal mögött lévő Toldi utca képe is. Emlékszünk?

streetview_toldi01

Ugyanez az utca most - a térkövezés és a sorakozó facsemeték mellett a JATE Klub terasza is üdítő látványt nyújt az utcában.

streetview_toldi02

- Évszak és forgalmi rend-változás az Aradin

Az Aradi vértanúk terétől az Árpád tér irányába indulva is nagy lesz a kavarodás.

streetview_aradi02

A nagyáruház lépcsőihez érve az addig zöldellő fák ledobják levelüket, és a téren kialakított kerékpársáv is eltűnik - visszaállnak a 2012 januári állapotok. A mellette lévő Jókai utcán továbbhaladva egy kattintás után kizöldülnek a növények, de a következő lépést követően újra a januári színben tündököl a táj.

streetview_aradi01

- Három évszakban is megtekinthető a Klauzál tér

A Street View időkapui után kutatva egy újabb furcsaságot fedeztünk fel a Klauzál téren. Három teljesen különböző évszakban járhatjuk be a teret attól függően, hogy hova dobjuk le kezdőpontunknak a térképen lévő, városnézegetést elővarázsoló sárga emberkét. A Kárász utcán végigsétálva az alábbi, nyári körkép fogad minket.

streetview_klauzal02

Ha azonban a Kossuth-szobor mögül közelítjük meg a teret, egy teljesen más időszakában leshetjük meg. Ilyenkor egy kiállítás és egy ölelkező szerelmespár fogad minket.

streetview_klauzal03

Ha pedig közvetlenül a tér közepére dobjuk le a kis sárga emberkét, egy eléggé szétcsúszott panorámakép fogad minket. Egy félig szellemképes alak kamerázza a cukrászdát, akinek a keze valahogy a semmiből kilógva megjelenik mellette. A fotón már nem szerepelnek, de jobbra fordulva egy derékból eltűnő bringás is látszik, a tér másik oldalán pedig a város karácsonyfája, amit különös lyukak vesznek körül a számítógépes illesztőprogram zavarodottsága miatt.

streetview_klauzal

Ha ön észrevett még valamilyen furcsaságot, küldje el szerkesztőségünk címére (szegedma@gmail.com), és kiegészítjük gyűjteményünket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.