Egyetem

Holokauszt-emlékkonferenciát rendeznek az SZTE-n

Holokauszt-emlékkonferenciát rendeznek az SZTE-n

2014. május 3., szombat
Holokauszt-emlékkonferenciát rendeznek az SZTE-n
06_holokauszt_emleknap

„A magyar holokauszt 70 év távlatából – a nagypolitikától a hétköznapokig” című nemzetközi tudományos konferenciának az SZTE Rektori Hivatal épületének díszterme ad otthont 2014. május 14-én és 15-án.

A Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Zsidó Hitközség és a Yad Vashem The International Institute for Holocaust Research közös szervezésében kerül sor 2014. május 14-én és 15-én arra a nagyszabású nemzetközi tudományos seregszemlére, mellyel a magyar holokauszt 70. évfordulójára emlékeznek. A rendezvény fővédnökei:

Szabó Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem rektora,

Botka László

, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere és

Ilan Mor

, Izrael Állam magyarországi nagykövete. Az eseményt a Szegedi Tudományegyetem, Szeged Megyei Jogú Város, a Mazsihisz, a Yad Vashem, Jeruzsálem mellett az SZTE Bölcsészettudományi Kar, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar, Izrael Állam konzuli képviselete, valamint a DKMT Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szeged Nonprofit Társadalomkutató Egyesület támogatja. A program május 14-én, szerdán 10 órakor kezdődik. Köszöntőt mond Szabó Gábor, az SZTE rektora, Botka László, Szeged polgármestere, majd Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövetének és

Randolph L. Braham

, a City University of New York professor emeritusának bevezető gondolatait hallgathatják meg az érdeklődők. Ezt követően plenáris előadást tart

Michael Marrus

(University of Toronto): Szembenézés a múlttal: egy holokauszttörténész elmélkedései,

Dan Michman

(Yad Vashem The International Institute for Holocaust Research): A holokauszt fogalmának meghatározásáról és Karsai László (Szegedi Tudományegyetem, BTK): A magyar holokauszt nemzetközi összehasonlításban címmel. A továbbiakban egészen május 15-én estig szakmai szekciókra bontva tartanak előadásokat neves hazai és külföldi szakemberek. A központi témák: Zsidóellenes törvények és végrehajtásuk; A zsidóellenes törvénykezés hatása; Zsidótörvények és katolikus püspökök; A Yad Vashem kutatások értékelése; A zsidótörvényektől a gettósításig; Gettósítás, deportálás; Koncentrációs táborok és Auschwitz; Szembenézés a múlttal, holokausztoktatás. A konferenciához kapcsolódóan május 14-én 19 órakor a szegedi zsinagógában ad koncertet a Budapest Klezmer Band. A konferencián való részvétel ingyenes, de a korlátozott férőhelyre tekintettel regisztrációhoz kötött. Regisztráció: a liliana.maros14@gmail.com e-mail címen. A rendezvény nyelve magyar – angol; szinkrontolmácsolással. További részletek és információk:

www.holokausztkonferencia-szeged.hu

.

A részletes program ide kattintva tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.