Közélet

Gyurcsány Szegeden: Orbán az ország legnagyobb mákgubója! + FOTÓK

Gyurcsány Szegeden: Orbán az ország legnagyobb mákgubója! + FOTÓK

2014. május 22., csütörtök
Gyurcsány Szegeden: Orbán az ország legnagyobb mákgubója! + FOTÓK
gyurcsany_ferenc_szegedenBC5K8569_19_gs

Gyurcsány Ferenc szerint vasárnap arról dönthetünk, hogy az országot az Európai Unión belül vagy kívül képzeljük el a jövőben. A Demokratikus Koalíció elnöke Szegeden arról beszélt: szövetségeseket kell keresni, nem pedig szabadságharcot vívni.

Az EP-választás kampányának finisében tartott utcafórumot csütörtök délután a Demokratikus Koalíció elnöke,

Gyurcsány Ferenc

Szegeden. A Rákóczi téren körülbelül háromszáz ember várta a volt miniszterelnököt, aki az

MSZP 2010-es kampánydalának

zenei aláfestésével kísérve, hat óra után szólt a szegediekhez. A DK-elnök óva intett attól, hogy keserűség töltse el szimpatizánsait az április 6-i vereséget követően, hiszen "sírni csak a győzteseknek szabad", a veszteseknek pedig fel kell állni a padlóról és átgondolni, hogyan léphetnek tovább. "Azért alapítottam meg egykor a Demokratikus Koalíciót, hogy létrehozzak egy stabil baloldali pártot, amely nem változtatja véleményét az aktuális irányzatokat követve. Egy közismert személy egykori szavait idézném: Ha egy politikus nem tartja magát korábban kimondott gondolataihoz, s mindig csak a pillanatnyi népszerűségre gondol, akkor előbb-utóbb erkölcsileg megsemmisül, kiürül, és zörögni kezd, mint a mákgubó ősszel, ha fújja a szél. Ezt Orbán Viktor mondta lassan két évtizede, mára pedig azt kell, hogy mondjam, Orbán lett az ország legnagyobb mákgubója" - mondta Gyurcsány.

Nem Brüsszellel, hanem a kormánnyal kell megvívni a szabadságharcot

Pozitív tanulságot is levont a DK elnöke a választási eredményből, mint mondta, az aktív többség egy másik pártra, tehát a kormányoldal leváltására szavazott (bár az általa említett, több mint két és félmilliós szavazótáborba a DK-val kevés szempontból összepárosítható Jobbik, illetve az LMP szavazóit is beleszámolta). Az azóta eltelt idő során pedig számtalan aktivista dolgozott azon, hogy a hangját hallassa, és hirdesse, hogy van, aki egy másik utat képzelt el ennek az országnak. "A mostani baloldalban a Demokratikus Koalíció képviseli azt az állhatatosságot, ami ahhoz kell, hogy változtathassunk a dolgok menetén. Szenvedélyes politikusnak tartom magam, ezt a szenvedélyt szeretném visszaadni a baloldalnak" - mondta az egybegyűlteknek a volt miniszterelnök.

A vasárnapi szavazás a DK első nagy megmérettetése is lesz, hiszen először lehet a pártra ténylegesen szavazni - hívta fel a figyelmet Gyurcsány Ferenc. Az európai parlamenti választásokkal a magyarok az EU jövőképéről is véleményt alkothatnak a politikus szerint. "El kell döntenünk, hogy együtt kívánunk-e működni Európa 27 másik országával, vagy elzárkózunk előlük. Míg a két jobboldali párt a kihátrálás mellett van, addig a Demokratikus Koalíció a szorosabb együttműködést szorgalmazza. Egy Európai Egyesült Államokat képzelünk el, melyben barátok, szövetségesek keresésével, és nem szabadságharc kihirdetésével érvényesítjük a magyar érdekeket. Ha szabadságharcot kell vívni, hát azt ne Brüsszel, hanem a kormány ellen tegyük" - emelte ki Gyurcsány Ferenc. A szakácskönyvet is írt egykori miniszterelnök a gasztronómia nyelvén fogalmazta meg Európa sokszínűségét: mint mondta, a magyar ételek mellett finom az osztrákok kaiserschmarrnja, az olaszok spagettije és a skótok whiskey-je is. Beszédét követően pedig megígérte, hogy a szegedi borfesztivált is meglátogatja, ahol a hazai ízek legjavából kaphatott ízelítőt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.