Közélet

Fel kell számolni a korrupciót – EP-programját mutatta be az LMP Szegeden + FOTÓK

Fel kell számolni a korrupciót – EP-programját mutatta be az LMP Szegeden + FOTÓK

2014. május 13., kedd
Fel kell számolni a korrupciót – EP-programját mutatta be az LMP Szegeden + FOTÓK
lmp_eu_sajttaj01_gs

Éves szinten 700 millió euró vándorol magánzsebekbe az unió becslései szerint a közösségi költségvetésből – közölte Meszerics Tamás, az LMP európai parlamenti listavezetője Csiba Katalinnal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Ellentétben más pártokkal, az LMP olyan jelölteket szerepeltet EP-listáján, akik ténylegesen az Európai Parlamentben dolgoznának és azt is tudják, hogy mely ügyek mentén – jelentette ki

Meszerics Tamás

, a Lehet Más a Politika EP-listájának vezetője a Dugonics téren tartott sajtótájékoztatóján. Meszerics az európai politika legnagyobb problémájának a korrupciót tekinti, az EU saját becslései szerint évente 700 millió euró magánzsebekben landol, ha ennek legalább egy részét meg tudnák fogni, jelentős kiadáscsökkentést lehetne elérni. Az LMP-s listavezető e cél érdekében európai ügyészség létrehozását sürgeti a többi zöld párttal egyetemben, s szerinte a magyar kormánynak is aktívan kellene lobbiznia annak létrehozásáért. A lobbiszabályok szigorítását is prioritásként kezeli az LMP, mellyel kapcsolatban elmondta, évente csak a pénzügyi szektor 120 millió eurót fordít erre a tevékenységre. Megjegyezte, a két nagy hazai párt képviselői esetenként nagyon jól együttműködnek és képviselik egyes lobbicsoportok, nagyvállalatok érdekeit, akikkel szemben itthon olykor „szabadságharcot” folytatnak.

csiba_katalin01_gs

A munkavállalással kapcsolatos kérdésekből az LMP európai parlamenti listájának második helyén szereplő

Csiba Katalin

kiemelte, hogy kiállnak egy egységes európai munka törvénykönyv megalkotása mellett. A jelölt kétsebességes Európáról beszélt, melyben a magországok és az északi tagállamok sokkal jobb gazdasági körülményke között versenyeznek az EU-ban, mint a keleti és a déli periféria. Csiba Katalin úgy látja, szövetségre kellene lépnie a déli és keleti tagállamoknak, hogy megvédjék a munkavállalók érdekeit. Ahhoz, hogy egy gyári munkás ugyanolyan feltételek mellett dolgozhasson Londonban, Budapesten vagy éppen Szegeden, az egységes európai munka törvénykönyv lehetne a biztosíték a minimumfeltételek meghatározása révén. A munkahelyteremtéssel kapcsolatban a jelölt külön kiemelte a megújuló energiaszektort, és szólt arról is, hogy atomenergia-mentes Európában gondolkoznak. Az EU ezzel energiafüggetlenségét tudná növelni és ezzel párhuzamosan csökkenteni politikai függését Oroszországtól. A sajtótájékoztatón elhangzott, az ifjúsági munkanélküliség csökkentését is kiemelt feladatnak tartják, melynek aránya 30%-os hazánkban a 25 éven aluliak körében. Ehhez az LMP a már elfogadott ifjúsági garanciaprogramot fejlesztené tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.