Közélet

Erőteljesen nőtt a használt autók magánimportja

Erőteljesen nőtt a használt autók magánimportja

2014. május 2., péntek
Erőteljesen nőtt a használt autók magánimportja

Erőteljesen nőtt a használt gépjárművek behozatala idén a magánimportot sújtó új illetéktörvény dacára, az idős kocsik behozatalának legfeljebb a szigorúbb szabályozás vagy az újautó-piac fellendülése szabhatna gátat - hívja fel a figyelmet a Das Weltauto az MTI-hez eljuttatott elemzésében.

Az idén az első negyedév során 20 735 használt kocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 49,6 százalékkal többet, mint 2013 hasonló időszakában - ismertetik az adatokat, hozzátéve: ráadásul az importált gépjárművek csaknem 60 százaléka tíz évnél idősebb volt, és mindössze minden ötödik öt évnél fiatalabb. A külföldről behozott használt járművekre 2014. január 1-je óta alkalmazott vagyonszerzési illeték a várakozásokkal ellentétben nem szabott gátat az autók beáramlásának és a hazai gépjárműpark további öregedésének, továbbra is érkeznek az országba a bizonytalan előéletű, rossz állapotú, idős autók - emelte ki

Frank György

, a Das WeltAuto megbízott márkaigazgatója, akit a közlemény idéz. A szakember szerint az idős kocsik importjának a szabályozás további szigorítása szabhatna gátat. Javítana helyzeten az újautó-piac fellendülése is, azonban a megfelelő finanszírozási lehetőségek és a hitelfelvételi hajlam hiánya miatt a kereskedők abban még nem számítanak áttörésre - jelezte. A forgalomba helyezési adatok szerint az idén behozott használt gépkocsik között a Volkswagen volt a legnépszerűbb (2978 autó), valamit a Ford (2187) és a BMW (2164). Sokan hoznak a határon túlról magasabb besorolású autókat, az Audi (1607) és a Mercedes (1462) is az első hat között szerepelt a listán. Luxusautók is érkeztek használtan: 38 Porschét, 5 Ferrarit, és egy-egy Aston Martint és Maseratit helyeztek forgalomba az első három hónapban Magyarországon. A DasWeltauto a Volkswagen csoport márkáinak importőre, a Porsche Hungaria önálló márkájaként működik Magyarországon. Jelenleg 34 értékesítőhelyből álló hálózattal rendelkezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.