Közélet

EP-választás: már csak egy hét van a szavazatszámláló bizottságokba a delegáltak bejelentésére

EP-választás: már csak egy hét van a szavazatszámláló bizottságokba a delegáltak bejelentésére

2014. május 2., péntek
EP-választás: már csak egy hét van a szavazatszámláló bizottságokba a delegáltak bejelentésére

Már csak egy hét áll az európai parlamenti (EP-) választáson induló pártok rendelkezésére, hogy bejelentsék delegáltjaikat a szavazatszámláló bizottságokba.

A jogszabály szerint a választási bizottságoknak a választott tagokon felül a választáson listát állító pártok által delegált tagjai is vannak. A szavazatszámláló bizottságokba - országosan 10 386 van - és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek az EP-választáson listát állító pártok. A közösen listát állító pártok közösen bízhatnak meg két-két tagot a bizottságba. Az EP-választáson összesen nyolc lista indul: a Magyar Szocialista Párt, Seres Mária Szövetségesei, a Fidesz-KDNP, A Haza Nem Eladó Mozgalom párt, a Jobbik, a Lehet Más a Politika, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció. Így a pártok a szavazatszámláló bizottságokba összesen 166 ezer delegáltat jelenthettek volna, illetve jelenthetnek be. A szavazatszámláló bizottságokba delegált tagokat május 9-én 16 óráig lehet bejelenteni. Az áprilisi országgyűlési választásra a pártok, nemzetiségi önkormányzatok és független jelöltek összesen 40 854 delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló, a helyi, valamint az országgyűlési egyéni választókerületi bizottságokba. A pártoknak érdekük, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik, és részt vehetnek az esetleges vitás kérdések eldöntésében. A szavazatszámláló bizottságok választott és megbízott tagjainak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. Döntéseiket határozat formájában hozzák; csak "igennel" vagy "nemmel" szavazhatnak, nem tartózkodhatnak. A testület határozataival szemben a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) lehet fordulni jogorvoslatért. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki. Az EP-választás hivatalos eredményét a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg az NVB. Így a választáson induló valamennyi párt a delegáltjain keresztül mind helyi, mind pedig országos szinten közvetlenül követheti az eredmény megállapítását. A nyilvánosság biztosításán túl a pártok olcsóbbá is tehetik a választást, ha minden szavazatszámláló bizottságba delegáltat küldenek, ekkor ugyanis nem kell bevonni (fejenként 20 ezer forintért) úgynevezett póttagokat. A szavazatszámláló bizottságok öttagúak. A bizottságoknak három olyan tagja van, akikről még az országgyűlési választások előtt döntött a helyi képviselő-testület. A működőképességhez legalább öt tag kell, így ha a pártok delegáltjaival együtt sincs meg az öt tag, akkor póttagokat hívnak a testületbe. (E póttagokat korábban ugyancsak a képviselő-testület választotta meg.) Az EP-választáson listát állító pártok egy-egy tagot delegálhatnak a Nemzeti Választási Bizottságba is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.