Kultúra

Csongrád megyei kincsek és magyarábok a Móra-múzeumban + FOTÓK

Csongrád megyei kincsek és magyarábok a Móra-múzeumban + FOTÓK

2014. május 17., szombat
Csongrád megyei kincsek és magyarábok a Móra-múzeumban + FOTÓK
kiallitas_mora_muzeum01_gs

Csongrád megye bronzkori kincseiből nyílt tárlat pénteken a Móra Ferenc Múzeumban. Emellett egy fotókiállítás segítségével Afrika mesés tájait is megcsodálhatjuk itt.

Nemcsak a piramisok lábánál, de itt Csongrád megyében is értékes kincseket rejt a föld a régészek számára. Ezt igazolja a Móra Ferenc Múzeum 4000 év – 2000 km című kiállítása is, melynek anyagát egykor Szeged és környékének ásatásairól gyűjtötték össze. A bronzkori tárgyak szervesen kapcsolódnak a múzeum nagyszabású

Egyiptom-kiállításához

, hiszen abból az évezredből származnak, amikor az ókori egyiptomi kultúra legnagyobb virágzását élte. A helyi leletek között felfedezhetünk állatfogakból készített nyakéket, és díszeket és ékszereket. Megtekinthetők azok a csónak alakú aranycsüngők, melyeket 3500 éve egy támadás elől rejthettek el, de tulajdonosuk már nem tudott visszamenni értük, így azok évezredekig a föld oltalma alatt várták a régészeket. Szerepel továbbá több ezer éves tűzikutya is, melyet a kipattanó parázs ellen, a hő megtartására használtak.

Lajkó Orsolya

kiállítását péntektől tekinthetjük meg a Móra-múzeum épületében.

Magyarok Afrikában

A régészeti tárlat felvezetéseként egy fotókiállítást is megnyitott

Fogas Ottó

múzeumigazgató, melynek főszereplője Fekete-Afrika nagyon is színes világa. A National Geographicnak is dolgozó

Lantai-Csont Gergely

egy 11 országot érintő utazásra indult a kontinensre, melynek bőséges fotósterményéből került ki az itt látható válogatás. Címéül az "Eltűnő Núbiát” választotta, pedig legtöbb időt - közel egy hónapot - Szudánban töltött a fotós, ahol megörökítette a sivatag lakóit, régészeti kincseiket és életmódjukat egyaránt. Fotóin felfedezhetjük a magyarábokat is - egyes elméletek szerint ők a mohácsi vészt követő török dúlás magyarlakta területeiről elhurcolt emberek leszármazottai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.