Közélet

Botka kinyitotta a Virág cukrászdát + FOTÓK

Botka kinyitotta a Virág cukrászdát + FOTÓK

2014. május 8., csütörtök
Botka kinyitotta a Virág cukrászdát + FOTÓK
virag_cukraszda07_gs

Többéves jogi huzavonát követően az önkormányzat hivatalosan is átvette a Virág cukrászdát. Csütörtökön Botka László polgármester bejárta az épületet, és a sajtónak elmondta: pályázatot írnak ki az üzemeltetésére. Csakis cukrászda lehet belőle.

Pókhálóval körbeszőtt berendezések, csupasz falak, falból kirángatott vezetékek és halomba szórt limlomok várták a Virág cukrászdában

Botka Lászlót

és a sajtó képviselőit. A polgármester első alkalommal nyitotta ki az egykor patinás, felkapott vendéglátóhely ajtaját azóta, hogy a hosszú jogi pereskedés véget ért, és az ismét az önkormányzat tulajdonába került. "Egy pályázatot írunk ki a következő hetekben az üzemeltetésre. Olyan cégnek kívánjuk kiadni, melytől joggal elvárható, hogy hosszú távon is képes lesz megbirkózni a feladattal, gondos gazdája lesz a város nagy múltú vendéglátóhelyének" - mondta el a polgármester. Kiemelte továbbá: az ingatlan kiadásakor szigorúan ragaszkodnak annak várostörténeti hagyományához, csakis cukrászdát üzemeltethetnek itt. Az átvételt követően a következő hetekben leltárt készítenek az épülettel átvett berendezésekről, illetve felmérik, hogy milyen beruházásokra lesz szükség a régóta gazdátlanul álló cukrászda rendbetételéhez. A szomszédos Hatos Rétes bejáratánál kígyózó tömeg néhány hónap múlva talán már az új cukrászda ajtaja előtt áll majd sorba?

Virág-saga bírósági tárgyalásokkal és nyilatkozatcsatákkal

Több mint négy év után nyithat újra a Virág cukrászda, az évekig húzódó pereskedés végére a Szegedi Ítélőtábla tavaly decemberben tett pontot az önkormányzatnak ítélve Szeged patinás cukrászdáját jogerős döntésével. A bírósági huzavona hátterében az állt, hogy a város az önkormányzati tulajdonú Kis Virág Cukrászda üzlethelyiségére a Virág Cukrászda Kft.-vel bérleti szerződést kötött. A kft. a Kis Virágot továbbadta, a tulajdonában álló Virág Cukrászda üzlethelyiségét pedig bérbe adta a Virág Cukrászda és Kávéház Üzemeltető és Tanácsadó Kft.-nek. Később az önkormányzattal szerződést kötő Virág Cukrászda Kft. ellen felszámolási eljárás indult, a felszámoló a bérleti szerződéseket azonnali hatállyal felmondta, a Kis Virág Cukrászda bérleti jogát és a Virág Cukrászda tulajdonjogát pedig értékesítésre meghirdette. Elővásárlási jogával élve a szegedi önkormányzat 275 millió forintot fizetett az ingatlanokért, és kérte azok kiürítését. Mivel a bérlő ennek nem tett eleget, 2011 májusában az ügy a bíróságon landolt. Bene István, az önkormányzatot képviselő ügyvéd akkor elmondta, az üzlethelyiségek kiürítésén túl a város azt is követeli az alperestől, hogy 2010 szeptemberétől fizessen nettó havi 1,2 millió forint használati díjat az ingatlanok után. A perbe bekapcsolódott a Virág Cukrászda Kft. egyik tulajdonosa, aki magánszemélyként álláspontja szerint jelentős összegeket fordított az ingatlan felújítására. György Sándor többször is felvette a kapcsolatot az önkormányzattal, hogy mielőbb megegyezzenek, de elmondása szerint érdemi választ nem kapott az önkormányzattól. 2012 májusában az első fokú ítéletben a Szegedi Törvényszék a két szegedi Virág cukrászda kiürítésére és átadására kötelezte a korábbi bérlőt és tavaly decemberben is az önkormányzatnak adott igazat a Szegedi Ítélőtábla.

A Virágh-korszak és ami maradt

A Virág Cukrászdának otthont adó Új Zsótér ház 1873-ban, a “nagy víz” előtt épült. 1874 nyarán a Klauzál tér felőli földszintjén már cukrászda nyílt. 1922-ben a Temesváron nevezetes cukrász, Virágh Géza és testvérei vásárolták meg és tették híressé a cukrászdát. Az államosítás után a neve Virág cukrászda lett. Különlegessé teszi az intézményt, hogy a Klauzál tér szemközti oldalán helyezkedik el a Nagy Virág Cukrászdához tartozó Kis Virág. Az utóbbi húsz évben a Kis Virágnak csupán a bérleti joga, míg a Nagy Virágnak a tulajdonjoga cserélt gazdát több alkalommal.
virag_relikviak07_gs
Annak idején úgy vették el a Virágh családtól a cukrászdát, hogy még fogashoz sem mehetett vissza a kalapjáért a tulajdonos. Ahogy a SZEGEDma.hu-nak a kisebbik unoka, Csongor Krisztina elmesélte, egy tükör a falon, egy szőnyeg és egy ládányi emléktárgy maradt mindössze a családnak. „Az 1950-es években államosították a Virágh Cukrászdát, utána lett Virág a neve, én így már nem ehettem nagyapám fagylaltjából, a testvéreim, a nővérem és a bátyám még igen” – tudtuk meg az általános iskolai tanárként dolgozó legkisebb unokától. Az államosítás után „h” nélkül tovább üzemelő Virágh cukrászda államosításáért a kilencvenes években az örökösök egymillió forintnyi kárpótlási jegyet kaptak mindössze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.