Sport

Vízilabda: Apáthy szerint tisztességtelenül járt el az A-Híddal a város

Vízilabda: Apáthy szerint tisztességtelenül járt el az A-Híddal a város

2014. május 27., kedd
Vízilabda: Apáthy szerint tisztességtelenül járt el az A-Híddal a város
len2

Az A-Híd cégcsoport tulajdonosa a szegedi vízipólóval való szakítás fő indokai közt a aránytalan városi sporttámogatást is említette, az uszodaépítés elmaradását és egy rejtélyes, tisztességtelen eljárást.

A szegedi vízipólónak 12 éve támogatója, 8 éve pedig már főszponzora volt az A-Híd cégcsoport tulajdonosa, Apáthy Endre. A cég

2014 elején szállt ki

a csapat mögül. A

vlv.hu

most egy

nagyinterjút készített

az üzletemberrel, melyben többek között arról is beszélt, hogy a „Szeged névadó szponzorával szemben a város tisztességtelenül járt el” és, hogy aránytalanul nagy a városi támogatása a Pick Szegednek, a labdarúgásnak meg egyenesen tisztességtelen. Alább egy részletet olvashatnak az interjúból, ami a szegedi szakítás körülményeit járja körbe és arról is szó esik, hogy Vincze Balázs edző mellett akár 4 egykori szegedi is távozik a szponzor új csapatához, az OSC-be. (…)

- Az idén év elején történt egy látványos változás, az A-Híd váratlanul kilépett a szegedi vízilabdacsapat mögül...

- Nem akarom megkerülni ezt a kérdést. Először is: úgy távoztunk, hogy azért ügyeltünk arra, hogy ez komoly problémát ne okozzon. Amikor kiléptünk, nemcsak az arra a hónapra eső pénzt, hanem utána a következő hónapot is kifizettük a játékosoknak, az egyesületnek már előbb átutaltuk a támogatást. Amit hiányként otthagytunk, az körülbelül három hónapnyi támogatás volt, ez pedig, ha figyelembe vesszük, hogy már vége van a bajnokságnak, azt jelenti, hogy másfél hónap maradt finanszírozatlan. Figyeltünk arra, hogy ne okozzunk lehetetlen helyzetet az egyesületnek, ha már ők vétlenek voltak a szakításban. Az, hogy idén sem jutottunk döntőbe, sokkal inkább tulajdonítható sérüléseknek, betegségeknek, mintsem annak, hogy mi kiléptünk. Sőt! Én sokat beszélgettem a játékosokkal, a kilépésünk dacot váltott ki belőlük, tehát ők arra készültek, hogy kiharcolják a döntőbe jutást, csak sajnos hirtelen kicsit lerövidült a kispad...

- De végül is mi történt Szegeden? Mi vezetett ehhez a kemény döntéshez?

- Azért nem akarok "teljes spektrumban" válaszolni erre a kérdésre, mert nem szeretném, hogyha sárdobálásnak tűnne, amit mondok. Én személy szerint a tulajdonostársaimmal úgy döntöttem, hogy ezt a kapcsolatot megszakítjuk. Az újságolvasók erről bizonyos mértékig tájékozódhattak. Azt kell mondanom, hogy a várossal való kapcsolatunk - hogy kell ezt finoman fogalmazni... - "nem volt ideális". Voltak nézeteltérések a dotálásról, arról, hogy az nb1b-ből kieső szegedi futballcsapatnak kell-e adni a sport támogatására megmaradt pénzt, vagy a vízilabdacsapatnak, hogy az elindulhasson a nemzetközi kupában. Szégyenszemre a Szeged az egyetlen olyan csapat, amelynek a BL-meccseit egy másik városba, Hódmezővásárhelyre kellett vinni, s hiába küzdöttünk, meg áldoztunk pénzt is arra, hogy fedett uszodája legyen a városnak, ezt nem sikerült megvalósítani. A mai napig sincs egy épkézláb ötlet Szegeden arra, hogy miként lesz fedett uszodájuk.

apathy

Azt akartam csak érzékeltetni mindezzel, hogy a vízilabdában is voltak olyan történések, amelyek elkedvetlenítették az embert. Nem tudom, hány éves "bűnről" beszélünk, de azt igen, hogy minden kezdeményezésünk "lepattant", valahol gellert kapott. Amikor beindult a ma is működő TAO-s támogatási rendszer, kicsit felcsillant a remény, de akkor sem találtunk partnerre az önkormányzatban. Nem igazán törődött a város vezetése a vízilabdával, nem érezte a sportág azt a szeretetet, ami máshol jellemző. Különösen erős volt a kontraszt így akkor, amikor jó volt kijönni a Városháza erkélyére, mert megnyertük a Magyar focié egyenesen Kupát és megérkezett a csapat... Szerintem a kézilabda támogatása Szegeden kicsit aránytalan, a tisztességtelen. Van egy harmadosztályú csapatuk és többet szórnak szét köztük - mire? Legalább az utánpótlásra menne, de nem arra költik. Meg kell nézni a kézilabdacsarnokot, negyven éve épült, olyan is az állapota. A másik - és erről nem is akarok sokat mondani, csak egyetlen mondatot -: a Szeged névadó szponzorával szemben a város tisztességtelenül járt el. Pont.

Akár 4 ex-szegedi is mehet az OSC-be

- Hogy jött az OSC mint lehetőség?

(…) Az döntött az OSC mellett, hogy itt tiszták a viszonyok, az önkormányzat teljes mellszélességgel mellénk állt, egyetértett azzal, hogy minőségi vízilabda legyen a XI. kerületben - egyébként én magam is kerületi lakos vagyok. Még bizonyos lakossági tiltakozást is kezelniük kellett, hiszen uszodaínség van és a Kondorosi úti uszodában az élsport megjelenésével nyilván kevesebb hely jut az ottani lakosoknak. A közeli tervekben szerepel egy nyitott uszoda megépítése, amelyet be is fednek majd, TAO-ból lesz és mi is hozzájárulnunk. Szóval az infrastruktúra is megvolt, minden egybevágott. Vidéki csapatok is szerették volna, ha megnyernek támogatónak, de én már nem szerettem volna vidékre menni.

- Milyen lesz az OSC?

Már publikus információ, hogy az új OSC vezetőedzője Vincze Balázs lesz. Szegedről a Kondorosi utcába távozik Decker Ádám, Hegedüs Gábor és Juhász Zsolt. Dabrowski Norbert, a bajnokságot nyert ZF-Eger vezetőedzője csütörtöki tévéinterjújában mondta el, hogy csapatából hat embert visznek el. A vlv információi szerint a kapus Bisztritsányi Dávid, Bátori Bence, Bundscuh Erik, Kovács Gábor, Salamon Ferenc és Kevin Graham szerepel ősztől az OSC színeiben. A Budapestet rajongásig szerető Drasko Brguljan a Jug Dubrovnik és a Budva hívását visszautasítva fogadta el az A-Híd-OSC ajánlatát és szó van még az egykor Szegeden játszó új-zélandi Joseph Kayes szerződtetéséről, aminek azonban lehetnek akadályai. A fentiek közül többen már aláírták megállapodásukat, másokkal az utolsó fázisban tartanak a tárgyalások, ugyanakkor a felsorolt nevek még nem adnak ki 13-as listát... Hivatalos csapatbemutatás május 29-én, csütörtökön. Az már eldőlt, hogy Decker Ádám, Hegedüs Gábor és Juhász Zsolt az OSC-ben folytatja pályafutását, a vezetőedző Vincze Balázs lesz, a többi még bizonytalan, de a sajtótájékoztató napjára már aláírt szerződésünk lesz a 13 játékossal. Jó korátlagú csapat lesz ez, tele 24-25 éves játékosokkal, mellettük lesz egy-két "öreg" és ugye öregnek számít például Hegedüs Gábor, aki most 30 éves... A teljes interjút

a vlv.hu oldalán olvashatják

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.