Bulvár

A magyar munkavállalók átlagosan 57 éves korukig szeretnének dolgozni

A magyar munkavállalók átlagosan 57 éves korukig szeretnének dolgozni

2014. május 18., vasárnap
A magyar munkavállalók átlagosan 57 éves korukig szeretnének dolgozni

A magyar munkavállalók átlagosan 57 éves korukig szeretnének dolgozni, ennek ellenére azt gondolják, hogy 66 évesen is kénytelenek lesznek munkába járni - derült ki a Randstad nemzetközi felméréséből, amelyben 23 ország, köztük Magyarország munkaerő-piacát vizsgálták.

A munkaerő-piaci szolgáltató cég MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: a magyarok több mint fele legszívesebben 60 éves kora előtt nyugdíjba menne, további egyharmada pedig maximum 62 éves koráig dolgozna. A jelenlegi nyugdíjkorhatárig, 65 éves korig csak a munkavállalók egytizede szeretne munkába járni. Az eredményeket összesítve a magyarok számára az ideális nyugdíjkorhatár 57 év lenne - derült ki a reprezentatív kutatásból. A magyarok ennek ellenére reálisan látják a nyugdíjazással kapcsolatos lehetőségeiket: arra a kérdésre, hogy ténylegesen meddig kell majd dolgozniuk, a megkérdezettek átlagosan a 66 éves kort jelölték meg - tájékoztatott a közleményben Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója. A magyarok csaknem fele arra számít, hogy 63-65 éves korban hagyhatja abba a munkát, 34 százalék azonban úgy gondolja, hogy csak 65 éves kora után mehet nyugdíjba. Globális szinten optimistábbak az emberek, háromszor annyian bíznak a 60 éves kor előtti nyugdíjazásban, mint Magyarországon. A többség azonban világszinten is arra számít, hogy legalább 63 éves koráig dolgoznia kell majd. A felmérésben azt is vizsgálták, hogy a munkavállalók milyen körülmények mellett vállalnának hosszabb ideig munkát. A legfontosabbnak a fizikai és pszichés megterhelés csökkentése bizonyult a magyarok számára, ezt a kellemesebb munkahelyi légkör, a rövidebb munkaidő és a nyugodtabb munkabeosztás követte. A világszerte 200 000 munkavállaló megkérdezésével végzett kutatás eredményei szerint globálisan a legtöbben az informatikai szektorban szeretnének dolgozni, a megkérdezettek 56 százaléka vállalna munkát valamilyen IT vállalatnál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.