Közélet

A lom nem vész el, csak lopják (FRISSÍTVE)

A lom nem vész el, csak lopják (FRISSÍTVE)

2014. május 22., csütörtök
A lom nem vész el, csak lopják (FRISSÍTVE)
lomtalanitas01_gs

„Észrevették? A mások cucca mindig lim-lom, a mi lim-lomunk viszont mindig CUCC!” – fogalmaz magához illő egyediséggel Galla Miklós egyik monológjában. A humorista által észrevételezett alapigazság ugyanakkor nem mindig ölt víg köpenyt: egyesek törvénytelenségre, agresszióra is hajlandók mások kidobott cuccáért – ami valójában sokszor csak lim-lom.

Több olvasói észrevétel érkezett szerkesztőségünkbe, amik a városban tartott lomtalanításokkal kapcsolatos problémákat boncolgatják. Azt írják, a kihelyezett szemétre guberálók csapnak le, akik komoly rendetlenséget hagynak maguk mögött, megspékelve némi üvöltözéssel, veszekedésekkel, rontva az adott környék közbiztonságát. A probléma valós mértékének felderítése érdekében megkerestük az ügyben illetékes szervezeteket. „A kihelyezett lom a közszolgáltató tulajdonát képezi. Eltulajdonítója a lopás bűncselekményét valósítja meg” – fogalmaz lényegre törően a hatályos hulladéktörvény a téma kapcsán. Sajnos azonban a jogszabályoknak csak addig van erejük, amíg van, aki betartsa őket. Ha a józan honpolgár lelkiismerete nem szólal meg, akkor a rendfenntartó erők bizonyos mértékű fellépése szükséges. http://www.youtube.com/watch?v=wmkDCpw0Bmg „Az említett olvasói észrevétellel társaságunk munkatársai is szembesülnek, mert a kirakott lomot a guberálók szétszedik, szétverik, szétszórják, és ezzel többletmunkát okoznak. Sajnos a jelenség rendszeres és általános, minden lomtalanítás alkalmával észlelhető és társaságunk részéről kezelhetetlen, mivel mi nem léphetünk fel” – árulta el portálunk kérdésére

Makrai László

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. „Nagyobb és rendszeresebb hatósági ellenőrzésre lenne szükség, ami jelenleg nem tapasztalható. Rendészeti szerveket (rendőrség, közterület-felügyelet) kérünk rendszeresen, de hiába. Emiatt ilyenkor az adott terület kriminalizálódik. Veszekedés, verekedés alakul ki az értékekért ezen szervezett csoportok között, ami egyébként a jogszabályunk szerint cégünk tulajdonát képezi a kihelyezés időpontjától” – tette hozzá. A társaság vezetője kitért rá, megoldást jelenthetne egy zöldszámos rendszer bevezetése, aminek lényege, hogy előzetes telefonos egyeztetés alapján kérnék a lakosságot a lomok adott időpontban való kihelyezésére. Ezt azonban a törvényben foglaltak nem egyértelműen teszik lehetővé, és praktikussági okok miatt a Polgármesteri Hivatal sem támogatja. „Pedig ezzel például ellenőrizhető lenne, hogy valójában ki jogosult a lomtalanításban való részvételre. Ugyanis csak a hulladékszolgáltatásban részt vevők vehetik igénybe ezt a szolgáltatást, az azt szüneteltetők nem, hiszen ők állításuk szerint nem tartózkodnak az ingatlanban, így sem hulladékot, sem lomot nem termelnek. Ugyanakkor a szüneteltetések a háztartások több mint 10 százalékát teszik ki, ami irreális. Annak ellenére, hogy utólag közüzemi számlákkal kell igazolni a fogyasztás (áram, víz, gáz) mentességet, mégis számos jogosulatlanságot tárunk fel” – mutatott rá a rendszer egy másik előnyére Makrai László. A témában megkerestük a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot, amelynek sajtóosztályától a következő hivatalos választ kaptuk: "A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra és az alárendeltségébe tartozó rendőrkapitányságokra a rendelkezésre álló információk alapján nem érkezett hivatalos bejelentés vagy feljelentés lomtalanításkor kihelyezett tárgyak eltulajdonítása miatt az elmúlt fél évben. Amennyiben a rendőrség hivatalból észleli vagy bejelentés alapján szerez tudomást bármilyen nemű jogellenes cselekményről, haladéktalanul megteszi az ilyenkor szükséges intézkedéseket. Az Ön által említett témában - mint azt a fentiekben leírtuk - nem érkezett segítségkérés vagy bejelentés sem állampolgártól, sem egyéb szervezettől lomtalanításkor kihelyezett tárgyak eltulajdonítása miatt a rendőrséghez." Kérjük, amennyiben a tisztelt olvasó bármilyen személyes történetet, érdekes sztorit tud mesélni a lomtalanítások kapcsán, ne habozzon azt megtenni a cikk alatt kommentben vagy a Facebookon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.