Sport

A Gorillák klubházavatójával mérföldkőhöz érkezett a szegedi rögbi + FOTÓK

A Gorillák klubházavatójával mérföldkőhöz érkezett a szegedi rögbi + FOTÓK

2014. május 8., csütörtök
A Gorillák klubházavatójával mérföldkőhöz érkezett a szegedi rögbi + FOTÓK
gorilla_klubhazavato_008_ia

Tíz évvel ezelőtt éledt fel Szegeden újra a rögbi - a Fit World SE HungaroSun Gorillák RC a jubileum alkalmából felavatta klubházát az Etelka soron, amely hirdeti, hogy városunkban is van rögbi!

"Nagyon jelentős pillanat, mérföldkő zajlik ma este a csapatunk életében. Mérföldkő, hiszen most érzékelhető igazán, hogy milyen utat járt be a csapat 2004-es alapítása óta. Nagyon nagy változást hozó mérföldkőről van szó" - hangsúlyozta a Fit World SE HungaroSun Gorillák RC szerda esti klubházavatóján

Sebők Zoltán

.

Debreczeny Dénes

csapatvezető elmondta, 2004-ben mertek nagyot álmodni páran a rögbi újraélesztésével Szegeden. "Az volt az álmunk, hogy legyen a klubnak otthona, s ez mától az Etelka sor 1-3. szám alatt található, a városvezetésnek köszönhetően. Nem a felnőttcsapatnak építettük, hanem az utánpótlásnak, akik most is a klubház mögött edzenek" - húzta alá a csapatvezető, megjegyezve, hogy a sajtótájékoztatónak helyet adó terem is az utánpótlás oktatási helyisége, ahol a játékosok oktatása fog zajlani, valamint az oktatással felkészítésük a mindennapi életre is. Kiemelte: szimbolikus ez a klubházavató, hiszen most már van egy hely Szegeden, amire ki van írva, hogy "rögbi", s hirdeti, hogy az Etelka soron a rögbisek is otthon vannak. Elhangzott: a szegedi rögbi meghonosítója

Palásti Jenő

, az egyesület jelenlegi titkára, aki 1992-ben költözött Szegedre, s mivel hiányzott neki a sportág, ezért elkezdte szervezni. "1993. február 5. - ekkor edzett először a csapat, a Mogorva Gorillák, innen ered a klub mai neve is" - idézte fel a kvázi alapító a kezdeteket. 1999-ig működött az NB I-et is megjárt, magyarkupa-győztes, utánpótlással is bíró alakulat, amely azután széthullott - sokan elköltöztek, s a szegedi rögbi alvó állapotba került, hogy azután 2004-ben ismét életre keljen.

gorilla_klubhazavato_013_ia

Prágai András

csapatkapitány, aki másfél esztendeje vezeti az egységet a pályán, közölte: U8-as, U10-es, U12-es, kadét- és juniorcsapatokból áll a Gorillák utánpótlása, ezenfelül van egyetemi csapat is, amely az olimpiai vagy más néven hetes rögbit űzi, továbbá két felnőtt egység, amely az NB II-ben - a tulajdonképpeni harmadosztályban - és az Extraligában küzd. Prágai András hangsúlyozta, ez azért is kiemelendő, mivel a klub valamennyi tagja amatőr sportoló, senki nem kap fizetést azért, hogy játsszon, és a saját költségeikből fedezik kiadásaikat. Kitért arra is, hogy az ötcsapatos Extraligában ugyan jelenleg sereghajtó a klub, ám valódi helye az első háromban lenne a Százhalombattai Bulldogok és az Esztergomi Vitézek mögött. "Egy-két év, és ott lehetünk" - zárta gondolatait optimistán a cséká.

Hardi Tamás

, egyetemi csapat kapitánya közölte, számos egyetemista volt és van jelenleg is az egyesületben. 2009-ben az SZTE EHÖK SE berkein belül alakult egy gárda, amely jelenleg 2. helyen áll az egyetemi bajnokságban, de többször meg is nyerte azt, emellett az NB II-ben is vitézkedik. "Folyamatos a toborzás, olyanokat is várunk és örömmel fogadunk, akik még soha nem fogtak tojáslabdát a kezükbe - magam is így kezdtem itt" - árulta el az egyetemi alakulat első embere. Hozzátette, japán és angol egyetemista is bemutatkozott már a csapatban, azaz nyitva állnak kapuik olyanok előtt is természetesen, akik külföldről jöttek Szegedre, s hazájukban már megismerkedtek a sportággal, avagy űzték is azt. "Két fiúgyermek édesapjaként kerestem alternatív mozgásformát a birkózás, a kézilabda és foci után. S miután kipróbáltam, rájöttem, hogy ezeknek minden jó tulajdonsága ötvöződik a rögbiben" - vette át a szót

Juhász Róbert

gazdasági vezető, a Magyar Rögbi Szövetség felügyelőbizottságának elnöke, aki maga is igazolt - legidősebb - játékosa a csapatnak. "A gyerekeimmel együtt próbáltuk ki először 2007-ben, s kezdettől fogva láttam, hogy utánpótlásra szükség van. Épp ezért igyekszünk minél több gyerekkel megismertetni a rögbit" - tette hozzá, megjegyezve, manapság nagyon sok inger éri az embert, s ez alól a gyerekek sem kivételek. A sport - közte a rögbi is - segít lekötni a fölös energiákat, emellett fegyelemre, koncentrációra és tiszteletre is tanít.

gorilla_klubhazavato_002_ia

"Az utánpótlás-fejlesztésben a hazai és a nemzetközi szövetség támogatását is élvezzük. A hazai szövetség programjához csatlakozva járjuk bemutató órákkal az iskolákat, 3 hónap alatt több mint ezer gyerek ismerkedhetett meg a rögbivel, próbálhatta ki, tanulhatta a játékot. "Ha ráéreznek erre az élményre, amit a rögbi jelent, akkor úgy érzem be tudjuk hozni őket ebbe a közösségbe" - zárta gondolatait Juhász Róbert.

Vörös László

elnök elmondta, a Szeged Sportjáért Díjjal kitüntetett Debreczeny Dénes munkája mutatja, hogy milyen jelentős eredményeket ért el a Gorillák együttese az elmúlt tíz esztendőben. A klubháznak az utánpótlás képzésében való szerepét illetően kifejtette, legfontosabb a testmozgásra nevelés, a közösségbe tartozás, a sport mellett az életre nevelés, ehhez pedig példaértékű ez a közösségi tér. Végezetül Debreczeny Dénes kifejezte az egyesület háláját a támogatóknak. "Minden évben mertünk tervezni 2004-től kezdve a Fit World segítségével, s mindig számíthattunk rájuk, ha több támogatásra volt szükség, akkor is. 2014-ben belépett újabb támogatónk, a HungaroSun Bt., amely névadónk is lett, ám ezt a régi szponzor nem vette zokon. Minden korábbi támogatásunk ismeretségeken, kapcsolatokon keresztül valósult meg. A HungaroSun viszont külső félként csatlakozott hozzánk - ez is igazol minket, hogy méltók vagyunk a támogatásra" - hangsúlyozta Debreczeny Dénes.

gorilla_klubhazavato_007_ia

Elhangzott, az utánpótlás kiemelkedően teljesít idén: május 11-12-én az olimpiai rögbi U19-es Európa-bajnokságán Portugáliában a magyar válogatott 13. kiemeltként szerepel a 16-os mezőnyben a házigazda, valamint az olasz és a moldovai válogatottal egy csoportban. Debreczeny Dénes kiemelte: a 12 fős magyar csapatból négyen szegediek, ezzel városunk rögbisei képviselik magukat a legnagyobb számban a címeres mezes alakulatban. "Nem nyom az esélyesség terhe minket, de nem is ez a lényeg: ha meg tudjuk verni Moldovát, akkor a legjobb 10 közé juthatunk. Ez az olimpiai rögbi főpróbája a 2016-os ötkarikás játékok előtt" - emelte ki a torna jelentőségét a Gorillák csapatvezetője. Hozzátette, a 12 fiúnak 2 nap alatt 6 meccset kell lejátszaniuk, ami óriási állóképességet követel meg tőlük. A rögbiben nincsenek sztárok: heten vannak egy futballpályán úgy, hogy hátrafelé passzolhatják csak a labdát - ez minden más sportágban ismertnél nagyobb csapatmunkát igényel. "Az olimpia után 'robbanásra' lehet számítani a rögbiben - ezért akartuk már nagyon e klubházat" - mondta zárásként. Az átadás végén a meghívott vendégek közül

Szentgyörgyi Pál

, az ifjúsági és sportbizottság elnöke,

Szabó Sándor

, Szeged újdonsült országgyűlési képviselője és Vörös László vágta át a nemzeti szalagot a klubház előtt, szimbolikusan is felavatva azt, majd állófogadás zárta az estet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.