Közélet

645 millióból vásárolt, alig volt valamije a dél-alföldi cégnek

645 millióból vásárolt, alig volt valamije a dél-alföldi cégnek

2014. május 22., csütörtök
645 millióból vásárolt, alig volt valamije a dél-alföldi cégnek

A cégnek bevallása szerint se gépjárműve, se ingatlana, se bejelentett alkalmazottja nem volt, beszerzéseinek értéke 3 hónap alatt mégis elérte a 645 millió forintot. Az adóvizsgálat végeredménye 333 milliós adóhiány.

A Dél-alföldi régió revizorai olyan cégre bukkantak, melynek valódi tevékenysége köszönő viszonyban sem volt bejelentett tevékenységi körével. A vizsgált cég alaptevékenysége szerint saját tulajdonú ingatlanok adás-vételével foglalkozott, azonban az ellenőrzésen kiderült, hogy valójában cukor, édesség, illetve tejtermék, tojás nagykereskedelmében utazott. Az alapnyilvántartások, bevallások szerint a NAV által vizsgált időszakban a cég nem rendelkezett sem gépjárművel, sem ingatlannal, sem bejelentett alkalmazottal, mégis volt olyan negyedév, amikor csak a beszerzéseinek értéke elérte a 645 millió forintot. A revizorok a vizsgálat kezdetekor személyesen ellenőrizték a társaság bejelentett székhelyét, ahol meglepetésükre egy felújítás alatt álló családi házat találtak. Cégtáblának, gazdasági tevékenységre utaló jeleknek nyoma sem volt. Az ügyvezetőt otthon találták, aki a céghez köthető dokumentumokat nem tudta bemutatni. Elmondása szerint az iratanyagot könyvelőjének adta, aki időközben külföldre távozott. Mivel a cégnek semmilyen iratanyaga nem került elő a vizsgálatkor, a pénzintézetektől kapott információk, valamint a NAV-nál fellelhető, a cég beszállítói által adott kontrolladatok alapján derítették ki a revizorok, hogy a vizsgált időszakban több szlovák és cseh céggel is gazdasági kapcsolatban állt a társaság, azonban ezt nem tükrözték bevallásai. Az adóellenőrök megkeresték a cég vevőit is, ahol szintén előkerült több számla, összesen 42 millió forint értékben. A NAV munkatársai megállapították, hogy a cég a vizsgált időszakban folyamatosan gazdálkodott, de ezt iratanyagában nem dokumentálta. Az iratok hiánya miatt az adózó a termékbeszerzések és igénybe vett szolgáltatások után adólevonási jog érvényesítésére nem jogosult. A NAV a vizsgálat alapján 333 millió forint adóhiányt állapított meg, melyből 172 millió forint a bevétel eltitkolásával, 161 millió forint pedig az Európai Unió területéről történt beszerzéssel függ össze. Az ügyben összesen 281 millió forint adóbírság és késedelmi pótlék kiszabása várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.