Közélet

Tutanhamon gyűrűje Szegeden + FOTÓK

Tutanhamon gyűrűje Szegeden + FOTÓK

2014. április 29., kedd
Tutanhamon gyűrűje Szegeden + FOTÓK
SZS20140429_tutanhamon_gyuruje_003

Különleges kerámiagyűrű érkezett kedden Szegedre a németországi Hiedelbergből a Móra-múzeum fáraó-kiállítására. A Fekete házat lassan ellepik a múmiák.

Az ékszer közel 3400 évvel ezelőtt készült, az egyiptomi művészet egyik legszebb kerámiakészítő eljárásával, a fajansz-technikával. Ez adja kék színét. Gondos, fehér kesztyűs kezek emelték ki ládájából, hogy elfoglalhassa átmeneti szállását a Fekete házban. A nagy fáraó ékszere mellett egyéb használati tárgyak is érkeztek, a kilenc doboz késeket, szobrocskákat rejtett. Az egyik ilyen faládikában utazott az úgynevezett "egyetlen barát szobra", amelyről a mai napig nem tudják a régészek, pontosan kit ábrázolhat, ugyanis egy sírrablás során letörtek a lábai, vele együtt pedig névtáblája is. A Fekete házban az állati és emberi mumifikálás rejtelmei várják az érdeklődőket. E mellett itt ismerhetik meg a látogatók a hieroglifák rejtelmeit, valamint az orvoslás és gyógyítás legfontosabb tudnivalói - foglalta össze

Fogas Ottó

múzeumigazgató. Az „Egyiptomi múmia – A balzsamozás terme” alcímet viselő kiállítást május 9-én nyitják meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.