Gazdaság

Tovább drágulhat a cukor a világpiacon

Tovább drágulhat a cukor a világpiacon

2014. április 4., péntek
Tovább drágulhat a cukor a világpiacon

Az elmúlt két hónapban mintegy 15 százalékkal drágult a cukor, és további áremelkedést vetít előre a világ cukortermelésének több mint egynegyedét adó Brazíliát sújtó aszályos időjárás, valamint a második legnagyobb cukorexportőr Thaiföld politikai feszültségei miatt várható kínálatcsökkenés - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt az MTI-vel.

Kiemelik: ötven éve nem látott szárazság sújtotta az év elején Brazíliát, emiatt a nedves földet kedvelő cukornádból is kevesebb termett eddig a 2013. október 1-jétől 2014. szeptember 30-áig tartó szezonban, mint az előző évben. A cukornádból most már több etanolt állítanak elő, mint cukrot. Ebben a szezonban csak a termés 45 százalékából lesz cukor, ez 5 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban - tette közzé az ausztrál Agrárgazdasági és Erőforrás-gazdálkodási Tudományok Hivatala (ABARES). Ennek megfelelően a világ cukortermelése hároméves növekedést követően most először csökkent, az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) előzetes adatai szerint 1 millió tonnával, 175 millióra. Brazília a világ legnagyobb cukortermelője az előző szezonban előállított 38,8 millió tonnával, a dél-amerikai országot India (25,5 millió tonnás termeléssel) és Kína (14,8 millió tonnával) követi. Az Európai Unió cukortermelése 16 millió tonnát tett ki a 2013 szeptemberében záruló szezonban, majdnem 600 ezerrel kevesebbet, mint az egy évvel korábbi szezonban. Magyarországon 1990-ben még évente 600 ezer tonna cukrot állítottak elő, ám az Európai Unióhoz való csatlakozást követően az akkori kormány visszaadta a cukorkvóta nagy részét, emiatt a termelés évi 105 ezer tonnára csökkent, amit jelenleg egy gyár, a kaposvári állít elő. Mivel a hazai fogyasztáshoz szükséges cukormennyiség kétharmadát importálni kell, a világpiaci árak nagymértékben befolyásolják a magyarországi cukorárakat. A cukor a brazíliai szárazság miatt jelenleg közel 15 százalékkal többe kerül, mint két hónappal korábban és a szakemberek szerint az év végéig további 10-15 százalékkal is emelkedhetnek a nádcukorárak. Magyarországon a februári cukorárak még nem tükrözték a világpiaci drágulást, egy kilogramm kristálycukor átlagos fogyasztói ára 238 forint volt, ez 17 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 287 forinttól. A válság 2008 őszi kitörése óta a kristálycukor kilójáért 2011 márciusában kellett a legtöbbet fizetni, átlagban 352 forintot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.