Közélet

Teaház, társas és véradás a Coollégiumok Éjszakáján + FOTÓK

Teaház, társas és véradás a Coollégiumok Éjszakáján + FOTÓK

2014. április 24., csütörtök
Teaház, társas és véradás a Coollégiumok Éjszakáján + FOTÓK
coollegiumok_ejszakaja05_ia

Szeged hat kisebb kollégiuma tartott nyílt napot szerda este, ahol vendégeik bepillantást nyerhettek a közösség hétköznapjaiba: előadásokkal, társasjátékokkal és sportversenyekkel, valamint grillpartyval és komolyzenei koncerttel is készültek a koleszosok. A Magyar Vöröskereszt támogatásával vérüket is adhatták a kilátogatók.

Hagyományteremtő célzattal nyitották meg szerdán első alkalommal a Coollégiumok Éjszakáját. A rendezvényhez hat szegedi kollégium - a Karolina Katolikus Egyetemi Szakkollégium, a Sík Sándor Piarista Egyetemi Szakkollégium, a Kaszap István Kollégium, a Szent Imre Szakkollégium, a Romzsa Tódor Kollégium, valamint a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium - csatlakozott, melyek helyszínenként változó, színes programokkal engedtek bepillantást hétköznapjaikba. Sportrendezvények, koncertek, előadások és színes programok várták a kilátogatókat egész éjszaka.

Véradás és sportprogramok a Szent Imrében

Legkorábban a Szent Imre Szakkollégium lakói indították a rendezvényt, akik négy órától véradásra invitálták az arra sétálókat. A Magyar Vöröskereszt dolgozói már késő délutánra is közel egy tucat jelentkezőt regisztráltak, a külsősök mellett a koleszosok is lelkesen feküdtek a tű alá. "A rendezvény egyik célja az összetartozás, egymás segítésének a kihangsúlyozása. Szegeden hat kisebb, keresztény kollégium van, amelyben összességében több száz diáknak ad otthont, ők különböző programokkal, de együtt dolgoztak azért, hogy a mai este sikerrel megvalósulhasson" - mondta el portálunknak Serfőző Levente, a szakkollégium igazgatója. A Coollégiumok Éjszakája emellett azok felé is szeretne nyitni, akik kevésbé ismerik ezeket a diákotthonokat. "Ugyan a város szívében helyezkedünk el, kis kollégiumként nincs olyan nagy hírünk, ezért kapuinkat megnyitva szeretnénk megmutatni mindennapjainkat" - tette hozzá az igazgató. A véradást kertiparty követte, majd a kollégium zenészeiből verbuválódott banda közel háromnegyed órás komolyzenei koncerttel kedveskedett a kilátogatóknak. Tíz után a sportversenyek következtek: a labdazsonglőrök teremfociban vagy az asztaliteniszben csillogtathatták meg tehetségüket, míg a nagy zsugásokat a pókerasztalnál várták. Természetesen utóbbit pénz nélkül játszották, hogy mindenki élményekkel telve, és ne üres pénztárcával távozhasson.

Zene és családias hangulat a Karolinában

A Karolinások süteménnyel, társasjátékokkal és rágcsálnivalókkal várták vendégeiket, majd a kollégium rögtönzött, négyfős kiszenekara szórakoztatta közönségét gitáron kísért dalokkal. A kolesz élete is ilyen családias hangulatban zajlik: a körülbelül harmincfős, csak lányokból álló lakóközösség megajándékozza születésnaposait, közös programokat szerveznek, együtt főznek. "Félévente tartunk egy közös hétvégét csapatépítő játékokkal, hogy az új tagok beilleszkedését segítsük" - mondta el Farnasné Kiss Enikő, aki már ötödik éve a kollégium lakója. Ujlaki Tünde hozzátette: közös főzésekre, szeretetszolgálatra is jelentkezhetnek a kollégium lakói, általában nagyon jó közösségi élet jellemzi őket. Ebből szerettek volna egy kis ízelítőt nyújtani a "coollégiumi" éjszakára hozzájuk látogatóknak. A Sík Sándor kollégistái emellett élőzenés grillpartyval várták az érdeklődőket, a Keresztény Roma Szakkollégiumban pedig cigány tánccal és bőrművességgel készültek. Moldvai táncokat tanulhattak a kilátogatók és tűzzsonglőrök bemutatóját is megtekinthették a Romzsa Tódor Kollégiumban, míg a Kaszap István koliban az összeesküvések és mítoszok kerültek terítékre filmvetítés és kötetlen beszélgetés formájában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.