Közélet

Szócska: nincs napirenden az energiaital-fogyasztás korlátozása a fiataloknál

Szócska: nincs napirenden az energiaital-fogyasztás korlátozása a fiataloknál

2014. április 30., szerda
Szócska: nincs napirenden az energiaital-fogyasztás korlátozása a fiataloknál

Nincs napirenden az energiaital-fogyasztás korlátozása a fiataloknál - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerdán az MTI-nek.

"Nem volt és nincs napirenden a kérdés" - fogalmazott az államtitkár a megjelent sajtóhírekre reagálva, hozzátéve, jelenleg azon toxikológiai vizsgálatoknak a kiértékelése zajlik, amelyeket különböző rosszullétek miatt jelentettek. Továbbá elemzik a népegészségügyi termékadó (neta) hatását, valamint az uniós országok szabályozásának összehasonlító elemzése is folyamatban van. Hangsúlyozta, az energiaital-fogyasztás korlátozása nincs napirenden Magyarországon, mert ez egy összetett, több szabályozót érintő munka.

Szócska Miklós

megjegyezte: a közoktatási intézményekben népegészségügyi termékadó hatálya alá tartózó italokat nem lehet árusítani, ahol ilyet találnak, az az intézmény szankcióra számíthat. A Pénzcentrum.hu hétfőn írt arról, hogy az egészségügyért felelős államtitkárság vizsgálja az energiaital fogyasztás korlátozásának lehetőségét a gyerekeknél, tinédzsereknél. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Pénzcentrumhoz eljuttatott állásfoglalásában kifejtette: legelőször az energiaital meghatározása lenne fontos ahhoz, hogy a korlátozásról egyáltalán beszélni lehessen. A chipsadó bevezetésével ugyanis - az adófizetés elkerülése érdekében - sokan kezdtek trükközni az összetétellel. Így a korábbinál több termék közül válogathatnak a fiatalok - írta a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.