Közélet

Szegedi cserkészek is utaznak az Európán átívelő békevonaton

Szegedi cserkészek is utaznak az Európán átívelő békevonaton

2014. április 23., szerda
Szegedi cserkészek is utaznak az Európán átívelő békevonaton
cserkesznap070

A berlini fal lebontásának 25. és az első világháború kitörésének 100. évfordulóján Európa cserkészei egy közös, több országot érintő utazásra indulnak. Szegedi fiatalok is helyet kapnak a vonaton, amely az összetartás és a béke üzenetét viszi magával. Július 1-jéig lehet jegyet váltani!

Berlintől egészen Dél-Szibériáig nyúló utazásra indulnak Európa cserkészei július 29. és augusztus 20. között. A német kezdeményezésre indult "ScoutingTrain" az első világháború 100., valamint a berlini fal lebontásának 25. évfordulója kapcsán hirdetné a béke és az összetartozás üzenetét. Kelet-Európa - elsősorban Ukrajna - helyzetét tekintve fontos üzenetet visz a békevonat, melynek fedélzetén negyven magyar cserkésznek is helyet biztosítanak.

Berlintől a Bajkál-tóig

"A cserkészet mindig is az összetartást, egymás segítését, az emberek közötti békességet képviselte. Ezért gondoltak arra a német cserkészek, hogy induljon el egy vonat, melynek fedélzetén Európa több országát képviselő fiatalok utazhatnak együtt. Ez a vonat Európa békéjét, egységét és összetartását szimbolizálja. Jel kíván lenni a világban, hogy a 20. század történelme ne ismétlődjön meg többé, mert másképpen is lehet élni a világban. Békében és egyetértésben" - mesélt az utazásról Vukics Adrienn. A szegedi cserkész az 1507. számú Árpádházi Szent Margit Cserkészcsapat tagjaként a rendezvény lebonyolításában is segédkezik, az orosz fővárosban vetélkedőkkel várják majd a fiatalokat. Remélik, közöttük minél több szegedit is.

berlin-siberia

"Berlinből indul a vonat a német cserkészekkel a fedélzetén, Varsóban a lengyel, Minszkben pedig a belorusz túrázók csatlakoznak hozzánk. Moszkvában lesz a nagy találkozó, ahonnan majd az oroszok és mi magyarok is utazunk tovább Jekatyerinburgon és Irkutszkon át egészen a Bajkál-tó partjáig" - magyarázta Vukics Adrienn. Augusztus elseje és ötödike között az orosz fővárosban színes vetélkedők is várják a cserkészeket, melyek lebonyolításáról részben a szegedi csapat gondoskodik majd. "Szeretnénk bepillantást adni a cserkészeknek az orosz kultúra és hagyományok értékeibe - az orosz művészet, színház, múzeumok, ortodox vallás ismertetésével. Emellett a helyi konyha, piac, az utca mindennapi élete is szerepelne a vetélkedőben" - tudtuk meg. Innen a dél-szibériai Bajkál-tó partjához utaznak majd a résztvevők, ahol még 3-4 napos táborozás várja őket.

Kalandra fel!

Közel ötszáz résztvevőre számítanak a szervezők, minden országból - így hazánkból is - negyven főnek tudnak helyet biztosítani. Akár te is jelentkezhetsz ha: - Elmúltál 16 éves - Tagja vagy valamelyik cserkészcsapatnak - Beszélsz angolul, vagy németül (előbbi a találkozó hivatalos nyelve, de utóbbi nyelven is meg fogod tudni értetni magad) A regisztrációs idő március 15-én lezárult, ám ez csak egy előjelentkezés volt, július 1-ig még bárki foglalhat helyet a vonatra. További részletek a túra

hivatalos oldalán

, és a

Magyar Cserkészszövetség honlapján

olvashatóak!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.