Közélet

Rétvári: fontos, hogy jól működjön az állam közszolgálati funkciója

Rétvári: fontos, hogy jól működjön az állam közszolgálati funkciója

2014. április 8., kedd
Rétvári: fontos, hogy jól működjön az állam közszolgálati funkciója
retvari_ence_gs

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint fontos, hogy az állam közszolgálati-közigazgatási funkciója jól működjön, és a polgárok partnert és "ne akadályozó ellenséget" lássanak benne.

Rétvári Bence

kedden Budapesten, a Partnerségi Program részeként indított konferenciasorozat újabb állomásán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen hangsúlyozta, a kormány a Magyary program keretében évről évre igyekszik megújítani és fejleszteni a közigazgatást, s a munka egy fontos fázisa mostanra lezárult. Kiemelte: konzultációsorozat keretében végiglátogatták a kormányhivatalokat és ennek részeként a Partnerségi Program során végiglátogatják az egyetemek jogi karait is. Az államtitkár az elmúlt időszakot értékelve rámutatott: évente 16 millió közigazgatási és bírósági ügy keletkezik, ebből a Magyary program jogszabályi módosulásai következtében 5 milliónak változott gazdája, és került át általában a jegyzőktől a járási és megyei kormányhivatalokhoz. A megyei kormányhivatalok ma 17 olyan szervezetet foglalnak magukba, amelyek korábban különállóak voltak. Élükön főispán áll, aki nem csak a szabályosságért, hanem eredményességért is felel. Hatvanezer dolgozó munkáltatója változott meg az átalakítások nyomán - mondta az államtitkár, aki összehasonlításul rámutatott: az összes minisztériumban 5-6 ezer ember dolgozik. Rétvári Bence fontosnak nevezte, hogy az állam közszolgálati-közigazgatási funkciója jól működjön, mert a polgárok 2-3 közigazgatási üggyel találkoznak egy évben. Ha jól működő szolgáltatást biztosítanak számukra, azzal megerősítik a polgárokat abban, hogy jól működik a jogállam. Az is fontos, hogy az államban partnert lássanak, és ne "akadályozó ellenséget", ha az állam gyenge, 10 millió polgár érdekképviselete gyengül meg - mutatott rá a parlamenti államtitkár. Az állam ereje ugyanakkor nem önmagáért való, hanem azért, mert más a polgárok érdekeit nem tudja képviselni - fűzte hozzá.

Varga András

dékán arról beszélt, hogy a közigazgatás folyamatos reformra szorul. Aktuális kérdés a járások témája, amellyel a tanácskozáson kerekasztal-beszélgetésen foglalkoznak - mondta, majd jelezte, a minisztérium fontosnak tartja, hogy ne csak a jogszabályok véleményezése során beszéljenek bizonyos kérdésekről, hanem a működés tapasztalatait is összegezzék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.