Közélet

Rendkívüli helyzetet hirdettek az árvíz miatt Szerbia több városában

Rendkívüli helyzetet hirdettek az árvíz miatt Szerbia több városában

2014. április 21., hétfő
Rendkívüli helyzetet hirdettek az árvíz miatt Szerbia több városában

Kiöntött a Déli-Morava folyó hétfőn Dél-Szerbiában, a hóolvadás miatt egyre több települést fenyeget árvízveszély, több helyen rendkívüli helyzetet hirdettek – közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

Az RTS szerint jelenleg tíz településen van rendkívüli helyzet a dél- és kelet-szerbiai folyók áradása miatt. Földcsuszamlások fenyegetik azokat a területeket is, ahol már visszatért medrébe a hétvégén kiöntött Toplica folyó. Fennáll a veszélye annak is, hogy az ország délkeleti részén ismét megnő a vízállás az esőzések és a Kopaonikon található 40 centiméteres hó olvadása miatt. A Déli-Morava vízszintje óránként két centiméterrel emelkedik. A folyó völgyében fekvő termőföldek egyelőre képesek elnyelni az óriási vízmennyiséget, ha azonban továbbra is ilyen mértékben nő a vízszint, veszélybe kerülnek az utak és a lakóházak is.

Predrag Maric

, a szerb belügyminisztérium válságstábjának vezetője kiemelte, hogy a következő napok kritikusak lehetnek azokon a területeken is, ahol már visszatért a folyó a medrébe. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint az esőzések azért okozhatnak ekkora károkat, mert az utóbbi néhány évtizedben senki nem tisztította a csatornákat, és nem építettek újabb vízelvezetőket. Közlése szerint most a Kruseváchoz közeli Djunis faluban a legkritikusabb a helyzet, ahol 25 családot fenyeget az árvíz. Jelenleg 750 háztartás van áram nélkül, több helyen még mindig nincs víz, mert a folyók elárasztották a kutakat is, így ezekre a helyekre tartálykocsikat küldenek. Vasárnapig 440 embert mentettek ki az elárasztott területekről, sérültek nincsenek – tette hozzá Maric. A szerbiai hidrometeorológiai intézet szerint a Száva és a Nagy-Morava folyók vízszintje növekszik még a következő néhány napban, a Duna és a Tisza vízállása azonban stagnál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.