Közélet

Rajösszekovácsolást tartottak a vásárhelyi helyőrségben

Rajösszekovácsolást tartottak a vásárhelyi helyőrségben

2014. április 24., csütörtök
Rajösszekovácsolást tartottak a vásárhelyi helyőrségben
IMG_1410v

A 62. Lövészzászlóalj harcászat foglalkozás keretén belül rajösszekovácsolást tartott április közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A zászlóalj az őszi országvédelmi gyakorlatra készül, ezért az egyéni- és szakfelkészítéseket befejezve már megkezdte a lövész századok rajainak összekovácsolását. „Ahhoz, hogy egy zászlóalj szintű alegység összehangoltan tudjon dolgozni és az alaprendeltetéséből eredő feladatait magas szinten el tudja látni, minden katonának végig kell haladnia a felkészítés különböző fázisain, amely során a zászlóalj most egy következő ciklusához érkezett ” - mondta Mádai Gábor őrnagy, a 62. Lövészzászlóalj parancsnok-helyettese. Az idei év második nagyobb kihelyezésének első napjaiban a századok harcászati foglalkozásokon vettek részt, amelyet a következő napok éleslövészetei követtek. A Zrínyi Miklós laktanyához tartozó helyőrségi gyakorlótéren a harcászati eljárások megismerése és gyakorlása közben a katonáknak különböző eseményekre kellett reagálniuk. A valóságot megközelítő helyzetek imitálásához a rajok különböző kiképzés-technikai eszközöket is felhasználtak (vaklőszer, füstgránát, jelzőtöltény).

IMG_1459v

A fegyvernemi lőgyakorlat alapvető célja a katonák lőkészségének fejlesztése, de emellett a mostani lőfeladatok lehetőséget teremtettek a raj összekovácsoltságának fejlesztésére is. A lőtéren az alegységek védelmi tevékenységre készülve azt a feladatot kapták, hogy semmisítsék meg az ellenség rohamozó „gyalogságát”. A támadó alegységet szimuláló célok megjelenését a figyelő jelentette a raj parancsnokának, aki ezt követően intézkedett a védelmi terepszakaszok elfoglalására, majd parancsot adott a lövészkatonáknak azok leküzdésére. A beosztott állománynak ennél a lőgyakorlatnál arra kellett figyelni, hogy mindenki az utasításokat kövesse és ne ugyanarra a célra lőjön. A többi harcászati feladathoz hasonlóan itt is a parancsnok kijelölt egy sebesültet, akit - tűzfedezet biztosítása mellett – a lehető legrövidebb idő alatt el kellett juttatni az alegység sebesültgyűjtő pontjára. A raj mögött elhelyezkedő lőgyakorlat vezetők, a biztonsági rendszabályok, valamint a lövészet követelményeinek betartatása mellett szakmai tanácsokkal is segítették rajparancsnokaik munkáját. Az alegységek az egyhetes „kiskihelyezést” követően tovább készülnek a raj ellenőrző-felmérő foglalkozásokra, valamint a rajéles lőgyakorlatok végrehajtására.

Búz Csaba hadnagy

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.